Slechts 4 op 10 moest in Brussel al eens blazen

Een alcoholtest (archiefbeeld).

Zes op de tien Belgen hebben al moeten blazen tijdens een alcoholcontrole, zo blijkt uit een enquête in opdracht van Vias institute. In Brussel is het risico om gecontroleerd te worden het laagste van het land. Slechts vier op de tien ondervraagden zegt in Brussel al eens een alcoholtest afgelegd te hebben.

De enquête werd door het bureau Ipsos bij een representatief staal van duizend Belgen afgenomen. Op de vraag "Bent u al op alcohol achter het stuur gecontroleerd?", antwoordt in Vlaanderen 65 procent van de ondervraagden positief, tegenover 54 procent in Wallonië en 40 procent in Brussel.

Antwerpen blijkt de beste leerling van de klas, want daar zegt 74 procent van de bestuurders dat ze al eens moesten blazen. Tijdens de vorige BOB-wintercampagne was het percentage bestuurders onder invloed het laagst in Antwerpen. Dat is volgens het verkeersinstituut geen toeval, aangezien net daar dat de pakkans het hoogst is.

Slechts 46 procent van de ondervraagden zegt helemaal geen alcohol te drinken wanneer ze nog moeten rijden. Op dit vlak doen vrouwen (55%) het beter dan de mannen (38%). Wat nultolerantie voor alcohol achter het stuur betreft, is 48 procent voor en 43 procent tegen.

Vias hamert er in de aanloop naar de feestdagen op dat drinken en rijden niet samengaan. Vorig jaar was bij 1 ongeval op 5 (21%) op kerstdag een bestuurder onder invloed van alcohol. Op nieuwjaarsdag was dat zelfs bij 1 op 3 (33%) van de ongevallen het geval.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?