Slechts één procent van de Brusselse bevolking werkte al via deelplatform

JP
© Belga - BRUZZ
09/05/2023

In Brussel zijn 13.000 werknemers actief op deelplatformen, wat neerkomt op zowat 1,08 procent van de hoofdstedelijke bevolking. Dat blijkt uit de eerste officiële cijfers over deze platformeconomie van Statbel. In de hoofdstad zijn bovendien vooral maaltijdkoeriers actief.

Tot nu toe waren er geen officiële cijfers bekend over Belgen werkzaam in de platformeconomie. De nieuwe cijfers gaan over de mensen met beroepsactieve leeftijd die het afgelopen jaar minstens één uur heeft gewerkt via een digitaal platform zoals bijvoorbeeld Uber, Deliveroo, Airbnb of Vinted.

Het valt op dat er in Brussel iets meer mannen in de platformen werken in vergelijking met de rest van België. Ook zijn de mensen werkzaam in de platformeconomie in Brussel gemiddeld iets hoger geschoold en vaker tussen 25 en 49 jaar oud.

De Brusselse deelplatformwerknemers geven ook minder vaak aan te werken en veel vaker aan niet geboren te zijn in België. Het gaat daarbij om een kleine meerderheid van 53 procent die niet geboren is in België. "Dat laatste is ongetwijfeld gelinkt aan de demografie in Brussel," klinkt het bij Statbel.

Ook valt op dat in Brussel vooral maaltijden bezorgen populair is. Het gaat om 8.000 mensen die vorig jaar als koerier gebruikmaakten van Deliveroo en UberEats. Voor de andere platformen (zoals Vinted) waren er 5.000 gebruikers.

België

In heel België gaat het om een gelijkaardig cijfer. 1,1 procent van de 15- tot 64-jarige Belgen werkte minstens één uur voor een digitaal platform. 84,5 procent deed dat bovendien voor één platform.

De meeste mensen werkten via een platform voor het leveren van voeding en andere goederen (Deliveroo, Uber Eats) of verkochten goederen online (Tweedehands, Vinted).

De statistiekdienst van de federale overheid voerde een representatieve enquête uit bij de 15- tot 64-jarige Belgen om te meten hoeveel mensen via de digitale platformen werkten. Daarmee wordt bedoeld dat de persoon in kwestie minstens 1 uur gewerkt heeft voor één of meerdere klanten en de toewijzing van dit werk via een platform of app gebeurde.

'Niet intensief'

Er wordt "niet intensief" voor de platformen gewerkt, zo leren meer gedetailleerde cijfers van afgelopen maand: 39 procent werkt tussen 1 en 9 uur per maand voor deze platformen en 19,6 procent 10 tot 19 uur. Slechts 18,2 procent werkt meer dan 20 uur per maand voor een platform.

Andere gegevens die in de enquête werden onderzocht: 25,7 procent had afgelopen maand geen inkomen uit de platformen, 45,2 procent minder dan een kwart van het totale inkomen. Verder zijn hooggeschoolden oververtegenwoordigd en ligt het aantal mannen en vrouwen vrij gelijk.

Zelfstandigenstatuut

De meeste platfomwerkers hebben het zelfstandigenstatuut. Daarbij blijkt dat iets meer dan de helft niet verzekerd is tegen een arbeidsongeval, zowat 66 procent niet tegen ziekte en ruim 70 procent niet tegen werkloosheid. Een verzekering tegen ziekte en arbeidsongevallen verloopt vooral via een andere job of een extra verzekering. Wie een werkloosheidsvergoeding kan ontvangen, kan dat vooral via het platform zelf.

Bijna 42 procent is nergens tegen beschermd en ruim 15 procent tegen alle drie. Statbel keek tot slot naar de arbeidsomstandigheden. "Het overgrote deel van onze respondenten geeft aan dat ze de taken zelf kunnen kiezen (58,7 procent) en dat ze taken kunnen weigeren zonder gevolgen (70,8 procent). Zo'n 4 procent geeft aan dat ze geen taken kunnen weigeren omdat ze dan niet meer voor het platform kunnen werken en 20,5 procent geeft aan dat als ze taken weigeren, ze daarna bijvoorbeeld minder aantrekkelijke taken krijgen. Er is dus een kleine groep voor wie de platformen minder vrijheid geven."

Tot slot zeggen zeven op de tien ondervraagden dat ze hun werkuren vrij kunnen kiezen en bijna zes op de tien kunnen hun prijs zelf bepalen. Voor net geen 10 procent bepaalt het platform de werkuren volledig en bij net geen kwart de prijs volledig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Deliveroo , platform

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni