Sluiting van het daklozenhotel Bodegem is afgewend

Thuisloze Alassane in Foyer Bodegem Thuisloze Alassane in Foyer Bodegem
© Ivan Put
| Foyer Bodegem
© Ivan Put
| Foyer Bodegem

Het daklozenhotel Foyer Bodegem van het Leger Des Heils in hartje Brussel kan openblijven. De ministers Alain Maron (GGC), Wouter Beke (Vlaamse Gemeenschap) en Elke Van den Brandt (VGC) hebben een akkoord gevonden voor een jaarlijkse structurele subsidie.

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), dat in financieel zwaar weer zit, heeft zich vorig jaar als partner en subsidiant teruggetrokken uit het Foyer Bodegem, een daklozenhotel met een lange staat van dienst in hartje Brussel.

Daardoor riskeerde het personeel op straat te belanden, en de daklozenopvang te moeten sluiten. Het Leger Des Heils is eigenaar van het gebouw en ondersteunt ook de werking.

Er is nu een structurele oplossing gevonden voor de verdere financiering. Vlaanderen en Brussel zullen de subsidie delen. Dat laten de ministers Alain Maron (GGC), Wouter Beke (Vlaamse Gemeenschap) en collegelid Elke Van den Brandt (Groen) weten.

426.000 euro

Er wordt 426.000 euro vrijgemaakt. Dat moet volstaan om het volledig personeelsteam te laten aanblijven. "Zo kan de expertise van de werking gevrijwaard worden," zo klinkt het in een gezamelijk communiqué.

Het Leger des Heils plant intussen, met eigen middelen, een grondige verbouwing van het pand in de Bodegemstraat. Foyer Bodegem zal zo de omslag maken naar meer kleinschalige opvang: slaapzalen worden omgevormd tot een- en tweepersoonskamers en er wordt kwalitatieve begeleiding in kleine leefgroepen voorzien.

Bewoners krijgen nog meer individuele begeleiding bij hun groeitraject en hun re-integratie in de samenleving. Er wordt ook nazorg voorzien wanneer bewoners het centrum verlaten en hun intrek nemen in een woning.

Kwalitatief verbeteren

Elke Van den Brandt, collegevoorzitter VGC, is tevreden met de oplossing die uit de bus is gekomen: “Foyer Bodegem biedt dakloze mannen die vaak nergens anders terecht kunnen een toekomstperspectief en een uitweg uit een situatie van dakloosheid. Ik ben dan ook tevreden dat we samen met Leger des Heils kunnen zorgen dat dit onthaaltehuis haar essentiële werk kan verderzetten.”

Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V), is het daarmee eens. “Met deze gezamenlijke steun kan Foyer Bodegem de werking verderzetten maar ook kwalitatief verbeteren met het oog op een structurele plaats in het Brusselse opvangnetwerk. Zo pakken we de acute nood bij Foyer Bodegem aan voor 2021 en bieden we langdurig en structureel perspectief.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?