| De komende drie maanden moet de parking in Groot-Bijgaarden beveiligd worden.

Snelwegparking Groot-Bijgaarden sluit 's nachts voor vrachtwagens

© Belga
26/01/2018

De snelwegparking langs de E40 richting Gent in Groot-Bijgaarden wordt 's nachts afgesloten. Dat beslisten de burgemeesters van Dilbeek en Asse na het incident vorige week met migranten, zo bevestigt Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA). Drie maanden lang zullen vrachtwagenchauffeurs tussen 22 en 6 uur daar niet meer kunnen parkeren.

De parking voor vrachtwagens wordt voor drie maanden afgesloten. Tegen dan moet de parking in Groot-Bijgaarden even goed beveiligd zijn als de snelwegparkings in West-Vlaanderen en Wetteren. "Minister Weyts zei woensdag in het parlement dat er in februari een uitspraak verwacht wordt over een bestemmingswijziging van de parking, na een klacht daarover", legt Segers uit.

Zwakke plek langs E40

"Door die klacht konden de nodige aanpassingswerken aan de parking nog niet uitgevoerd worden, wat van Groot-Bijgaarden de zwakke plek maakte langs de E40. Ongeacht de uitspraak zouden die werken wel in februari kunnen starten.

"Onder meer Vlaams-Brabants provinciegouverneur Lodewijk De Witte pleitte eerder deze week voor privébewaking, maar daarvan is Segers geen voorstander. "Dat kost heel veel geld. En als we nu de parking sluiten, verkrijgen we hetzelfde effect, zonder extra kosten."

Transportorganisatie ontevreden

Beroepsvereniging Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV) reageerde al ontevreden op de beslissing van de burgemeesters. De organisatie meent dat het probleem zo verlegd wordt, en vreest dat dit zal leiden tot capaciteitsproblemen, met nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid.

TLV benadrukt voor de zoveelste keer dat het echte probleem ten gronde aangepakt moet worden. Het denkt dan aan verhoogde investeringen in de uitbreiding van beveiligde parkingcapaciteit, en privébewaking in afwachting van die investeringen.

"De chauffeurs worden nu als eerste getroffen", reageert Isabelle De Maegt van Febetra. "Zij moeten de rij- en rusttijden respecteren, maar moeten nu elders op zoek naar parkeerplaatsen, en dat terwijl er al een groot parkeertekort is."

Geldkwestie

Febetra herhaalt zijn pleidooi voor een 'globale oplossing' voor heel België. De organisatie wil onder meer beter uitgeruste parkings en privébewaking. "Ze maken er nu een geldkwestie van. Duidelijk is dat de veiligheid van de chauffeur niet primeert."

Segers zegt alle begrip te hebben voor de zorgen van de sector, maar wijst erop dat deze maatregel ook in het voordeel is van de veiligheid van de chauffeurs. "Daarnaast gaat het zowel voor de buren als voor de federale en lokale politie ook om een veiligheidsprobleem."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Mobiliteit , Groot-Bijgaarden , transitmigranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni