Sobere 21 juli in het teken van corona

Geen Bal National op het Vossenplein, wél Balkon National op BRUZZ.

Ook met het coronavirus in het land vieren we op 21 juli de nationale feestdag, al zal het dit jaar noodgedwongen iets bescheidener moeten. Geen feest in het Brusselse Warandepark, geen Bal National, geen traditioneel defilé en ook geen vuurwerk. Wel onder meer een alternatieve ceremonie, waarbij de zorgsector centraal staat. En op BRUZZ kijk je maandagavond naar 'Balkon National'.

De nationale feestdag is normaal gezien goed voor een ware volksverhuizing van honderdduizenden mensen naar de hoofdstad. Dat zit er dit jaar niet in. Door het coronavirus zijn massa-evenmenten uit den boze. Daarom werd een alternatief programma uitgewerkt, waarin de zorgsector centraal staat.

De feestelijkheden beginnen dinsdag wel traditioneel met het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in aanwezigheid van de koninklijke familie, maar met maximaal 200 in plaats van 600 gasten. Op vraag van het Paleis komt er een nationaal herdenkingsmoment om 10u00 waarbij België drie minuten stilte zal houden als eerbetoon aan iedereen die de afgelopen weken en maanden het slachtoffer werd van COVID-19.

Geen militaire parade

Om 14u00 beginnen de plechtigheden op het Paleizenplein. De luchtmacht houdt een beperkt defilé om de 75ste verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Van een echte militaire parade is dit jaar geen sprake. De tribunes in de schaduw van het Koninklijk Paleis zullen minder talrijk bezet zijn dan anders, met maximaal 200 aanwezigen, in plaats van 2.000 in normale omstandigheden. De genodigden zijn voornamelijk mensen die zich op allerlei manieren nuttig hebben gemaakt tijdens de coronacrisis.

Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken dinsdagnamiddag nog twee woonzorgcentra, om bewoners, personeel en bij uitbreiding de hele sector een hart onder de riem te steken. Het gewone publiek wordt gevraagd om vooral niet naar de hoofdstad af te zakken en de plechtigheden via de televisie te volgen. Van de traditionele randanimatie rond 21 juli is dan ook geen sprake. Het traditionele grote vuurwerk 's avonds gaat niet door, net als het Bal National op het Vossenplein.

Balkon National in plaats van Bal National

Bij wijze van vervanging zenden BRUZZ en BX1 aan de vooravond van de nationale feestdag wel 'Balkon National' uit, een tweetalig televisieprogramma dat een ode moet worden aan de balkons die de Brusselaars - en veel andere Belgen - tijdens de lockdown aan frisse lucht of aan een babbeltje met de buren hebben geholpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?