Sociaal akkoord bij Brussels Airlines bijna rond

© PhotoNews

Bij Brussels Airlines onderhandelen vakbonden en directie maandag vanaf 11 uur verder over een herstructurering. Over het grondpersoneel is er al een akkoord, over het cabinepersoneel wil vakbond ACV enkel nog wat details bespreken en over de piloten hopen de drie vakbonden ten laatste dinsdag rond te zijn. Daarmee is de luchtvaartmaatschappij echter nog niet gered.

Vrijdagavond zaten vakbonden en directie tot middernacht bij elkaar. "Er moeten nog enkele zaken besproken worden, maar we hopen nu zo vlug mogelijk tot een akkoord te komen", zegt Anita Van Hoof van de socialistische bond BBTK. De directie van Brussels Airlines wil 1.000 banen schrappen, een kwart van alle jobs, en het overblijvende personeel zou moeten inleveren.

De vakbonden zetten sterk in op vrijwillig vertrek om naakte ontslagen zoveel mogelijk te vermijden. Heel wat personeelsleden staan open voor een vrijwillig vertrek, zeggen de vakbonden. "Tientallen mensen hebben de bonden al laten weten dat ze het bedrijf willen verlaten. Of het er honderden gaan zijn, weet ik niet", zegt Filip Lemberechts van de liberale bond ACLVB.

Dat zou duidelijk moeten zijn binnen 2 à 3 weken. De inspanning die het overblijvende personeel zal moeten leveren, hangt af van personeelscategorie tot personeelscategorie. "De piloten leveren het meest in, maar dat zijn natuurlijk ook de hoogste lonen. Iedereen is bereid om zijn steentje bij te dragen", zegt Van Hoof. Er is voorzien in compensaties voor het loonverlies.

Bal in kamp van Lufthansa

Een akkoord met de vakbonden over de herstructurering zou echter nog niet betekenen dat de maatschappij gered is. "Veel zal afhangen van wat er donderdag in Duitsland zal gebeuren", zegt Van Hoof. Dan moeten de aandeelhouders van moederbedrijf Lufthansa het Duitse reddingsplan goedkeuren.

"We gaan niet alle collectieve arbeidsovereenkomsten ondertekenen. De principe-akkoorden met de grote lijnen zullen we ondertekenen, maar onder voorbehoud dat er financiering komt van Lufthansa en de overheid. Als die er niet is, vallen we terug op de huidige arbeidsvoorwaarden. Voor een sociaal plan moet er geld zijn."

Er circuleerde vrijdag ook een bericht dat de directie van Brussels Airlines maandag de top van Lufthansa zou ontmoeten. Dat heeft de directie aan de onderhandelingstafel ontkend, zeggen de bonden

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?