Sociale woningen niet langer voor het leven

De Brusselse regering heeft een voorstel goedgekeurd waardoor huurcontracten van sociale woningen een bepaalde duur kunnen krijgen. Die maatregel moet helpen de wachtlijst van 38.000 gezinnen in te perken.

Momenteel staan er 38.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning, een aantal dat jaar na jaar groeit.

De Brusselse regering heeft daarom beslist dat huurcontracten voor een dergelijke woning vanaf januari 2013 een looptijd van negen jaar krijgen. Na die periode wordt de situatie van het gezin opnieuw geëvalueerd. Als het gezinsinkomen meer dan de helft groter is dan het maximuminkomen dat recht geeft op een sociale woning, kan de sociale huisvestingsmaatschappij dat contract verbreken. Het gezin wordt dan begeleid bij de zoektocht naar een nieuwe woning.

Als de gezinssituatie veranderd is, bijvoorbeeld nadat de kinderen het huis uit zijn, kan de huisvestingsmaatschappij bovendien een kleinere woning voorstellen.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor gehandicapten en 65-plussers. "Rekening houdend met hun kwetsbare positie zullen zij wel nog voor onbepaalde duur kunnen huren," klinkt het bij staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo).

De huurdersbond is al langer gekant tegen de maatregel. Die werkt volgens hen gettovorming in de hand; als de middelgrote inkomens uit een sociale wijk moeten vertreken, blijven alleen de armsten over. Bovendien zou het aantal woningen dat door deze maatregel vrijkomt, vrij beperkt zijn.

De maatregelen gelden enkel voor nieuwe huurders vanaf januari. De eerste effecten zullen dus pas over tien jaar voelbaar zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?