Lahoucine Ed Darham, woordvoerder van de sans-papiers in hongerstaking op de VUB-campus in Etterbeek

| Lahoucine Ed Darham, woordvoerder van de sans-papiers in hongerstaking op de VUB-campus in Etterbeek.

Solidariteitsactie van Gentse studenten voor sans-papiers duurt voort

RF, TDN
© BRUZZ - Belga
05/07/2021
Updated: 06/07/2021 06.49u

In Gent voert een dertigtal sympathisanten met de hongerstakende sans-papiers uit Brussel actie aan het universiteitsgebouw UFO. Ze vragen de uitdrukkelijke steun van UGent-rector Rik Van de Walle om regularisatie. Omdat er onvoldoende steun kwam van het Gentse rectoraat, willen de demonstranten hun actie ook de komende dagen voortzetten.

De actievoerders zijn het gebouw binnen gegaan en enkelen hebben zich aan elkaar vastgeketend. Maar ze verstoren de universitaire activiteiten niet. De groep sympathisanten bestaat uit Gentse inwoners en studenten die in contact staan met het Union des Sans-Papiers pour la Régularisation (USPR), het collectief dat in Brussel actie voert.

Aan het UFO, een modern gebouw naast het rectoraat, hangen ze spandoeken op aan vlaggenmasten en in de hal van het universitaire complex. Die richten zich tot staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), die voor de actievoerders "zijn verantwoordelijkheid moet nemen" en tot de Gentse rector. Die pleitte eerder voor een menselijke oplossing voor de problematiek, ook bij de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad).

20210705_GENT_SANS_PAPIERS_SOLIDARITEITSACTIE

Maar die vraag volstaat niet voor de actievoerders. "We willen graag dat hij zich uitspreekt voor regularisatie van de hongerstakers", zegt actievoerder Febe Vandenbroucke. "En voor arbeidsvergunningen." Op termijn moet er ook een duurzame oplossing komen. "Deze mensen werken vaak al jaren in België aan een hongerloon en zonder bescherming. Hoewel ze vaak essentiële beroepen uitvoeren."

Actie duurt voort

De demonstranten vragen dat rector Rik Van de Walle zich zou scharen achter een collectieve regularisatie en arbeidsvergunning voor de hongerstakende mensen. Maar zo een oproep kwam er niet. De rector oppert maandagmiddag wel uitdrukkelijk dat de sans-papiers in aanmerking komen voor een coronavaccin en een snelle behandeling van hun verblijfsaanvragen. "Hij weigerde ons persoonlijk te ontmoeten en rechtstreeks met ons te communiceren", zeggen de actievoerders.

De actievoerders roepen de rector op zelf ook daadkrachtige stappen te ondernemen en een ontmoeting tussen premier Alexander De Croo (Open Vld) en vertegenwoordigers van de sans-papiers te regelen. "Wij zullen deze bezetting pas verlaten als aan al onze eisen is voldaan", zeggen de actievoerders nog. Voorlopig plannen ze er tot en met 13 juli te blijven.

Intussen laat Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V), weten zeer bezorgd te zijn om de medische toestand van de hongerstakers. Mahdi schakelde daarom het CAW Brussel in, die hongerstakers individuele psychosociale ondersteuning zal bieden. Mahdi herhaalt wel dat de de regering niet kan ingaan op de algemene eis tot het toekennen van een verblijfsrecht aan de hongerstakers, of aan iedereen zonder papieren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni