1827 BEELD Nieuwstraat drukte en solden

Somber weer en kortere zomervakantie waren dompers voor zomersolden

© BRUZZ - Belga
30/07/2023

De zomerzolden gingen in de eerste week goed van start, maar al snel werden de klanten schaarser door onder meer het sombere weer. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Ook de kortere zomervakantie in het Franstalig onderwijs had een impact op de solden in Brussel. Grote shoppingcenters deden het dan weer wel goed.

De zomersolden gaan traditiegetrouw van start op 1 juli en lopen nog tot morgen, 31 juli. NSZ maakte zondag de balans al op.

"Het sombere weer in juli heeft zeker een domper gezet op de zin van klanten om door de winkelstraten te lopen", zegt de organisatie op basis van een rondvraag bij de kleinhandel.

De analyse geldt voor zowat alle shoppingsteden. Maar in Brussel deden shoppingcenters zoals Dockx en Woluwe Shoppingcenter het vanwege het regenachtige weer dan weer wel goed, zegt communicatieverantwoordelijke Olivier Maüen.

'Gedesillusioneerd'

De eerste week was erg goed vooral dankzij een veelbelovend eerste weekend, maar de detailhandelaren waren al snel "gedesillusioneerd". De rest van de maand was volgens de ondervraagde winkeliers rustiger, met minder klanten, zodat ze al snel geneigd waren de kortingen verder te verhogen.

Brussel kreeg wel, net als Wallonië, te maken met een kortere zomervakantie in het onderwijs, die een negatief effect lijkt te hebben gehad op de verkoop. "Klanten zijn waarschijnlijk eerder met vakantie vertrokken", klinkt het.

Al bij al denken de winkeliers dat dit jaar over het algemeen op hetzelfde niveau zal liggen als vorig jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni