SOS Opvang: 'Ook onze opvang stilaan vol'

© tvb
© tvb
De 8 ngo's die deze winter asielzoekers die op straat belanden opvangen, trekken aan de alarmbel. "De temperaturen dalen, en we zien geen extra inspanningen bij de overheid."

Volgens het OCMW van de Stad Brussels slapen er momenteel ongeveer 1.500 mensen op straat bij temperaturen tot min tien graden.

"Vorig weekend vingen we 112 mensen op, terwijl onze capaciteit op 150 ligt," zegt Anne Dussart van SOS Opvang, een initiatief van 8 ngo's dat asielzoekers onderdak biedt. "Het weer wordt slechter, en we zijn bang dat we zwaarder moeten beginnen te selecteren."

SOS Opvang biedt een bed en twee maaltijden, maar overdag moeten de asielzoekers normaal gezien terug de straat op. Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor bijvoorbeeld zieke kinderen.

"We hopen dat de overheid ingrijpt. Staatssecretaris Maggie De Block moet initiatief nemen. De winter gaat nog enkele maanden duren." SOS Opvang wijst er nogmaals op dat de opvang van asielzoekers een taak voor de overheid is.

Staatssecretaris voor Asiel De Block (Open VLD) kondigde aan dat er 1.300 nieuwe plaatsen komen, maar waar precies wil ze niet kwijt. Dat kan de oppositie niet smaken. "Het enige dat ik weet, en dat moest ik ook van het terrein vernemen, is dat er in Bevekom 60 plaatsen worden vrijgemaakt," verklaarde parlementslid Sarah Smeyers (N-VA) in De Ochtend op Radio 1. "Dat zijn natuurlijk niet die 1.300 plaatsen waar De Block het over heeft."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?