SOS Opvang zoekt vrijwilligers

© Jo Voets
© Jo Voets
Begint al die vrije tijd tijdens de kerstvakantie u eigenlijk al wat te vervelen, dan kunt u de handen uit de mouwen gaan steken bij SOS Opvang. Het consortium van 8 ngo’s zorgt voor onderdak voor asielzoekers die anders de winter op straat moeten doorbrengen. “En daarvoor hebben we nog heel wat vrijwilligers nodig.”

SOS Opvang bestaat uit acht ngo's die van half december tot eind maart asielzoekers opvangen voor wie geen plaats is in de centra. Tot nu toe verblijven er in Anderlecht elke nacht ongeveer dertig mensen: twee families en twintig alleenstaanden. Vrijwilligers houden de dagelijkse werking draaiende.

"En we hebben nog heel wat vrijwilligers nodig," zegt woordvoerster Anne Dussart. "Vooral mensen die 's morgens helpen bij het ontbijt of 's avonds bij de maaltijd, en die tegelijk een babbeltje willen slaan met de mensen."

Speciale vaardigheden hebben de vrijwilligers niet nodig. "Ze hoeven zeker geen tien talen te spreken. Een beetje sociale vaardigheden volstaan. En vrijwilligers hoeven zich uiteraard niet tot eind maart vrij te maken. Wie elke week wil komen, geweldig natuurlijk, maar wie maar een keer tijd heeft, is ook meer dan welkom."

Dussart benadrukt dat opvang eigenlijk de taak is van de federale overheid. "Maar dit keer konden we niet toekijken hoe mensen in de winter op straat moeten slapen. Het zou wel meteen ook de laatste keer moeten zijn dat dit initiatief tot stand komt. De nieuwe regering heeft nu volheid van bevoegdheid, en heeft een heel jaar de tijd om tegen volgende winter structurele maatregelen te nemen. Laten we hopen dat het lukt."

Wie vrijwilliger wil worden of op een andere manier wil steunen, kan een kijkje nemen op de website van SOS Opvang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?