'4.000 asielzoekers op straat deze winter'

© brusselnieuws.be
07/11/2011
We stevenen af op een nieuwe opvangcrisis voor deze winter. Eind dit jaar zullen 4.000 asielzoekers op straat leven, waarschuwt het Rode Kruis.

Ook Fedasil ziet de bui al hangen in Het Nieuwsblad. "Als er elke maand bijna 3.000 mensen toekomen, kunnen we er zeker 700 niet toewijzen. Dat was in september al het geval en het zal alleen nog erger worden," zegt Fanny François van Fedasil in de krant. "Ook deze winter zullen vrouwen en kinderen in de vrieskou moeten overleven."

De topvrouw van Fedasil pleit er ook voor om terug te komen naar de regeling waarbij asielzoekers naar OCMW's worden doorgesluisd, waar ze dan geld krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien. Antwerps OCMW-voorzitster Monica De Coninck (SP.A) ziet dat alvast niet zitten zolang de asielprocedure met zijn vele achterpoortjes dezelfde blijft. Ook Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) pleitte er onlangs nog voor om asielzoekers buiten de OCMW's te houden. De meeste asielzoekers die naar België komen, verblijven in Brussel.

Veilige landen
Ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel Wathelet (CDH) wil ondertussen vooral de instroom aanpakken. Hij pleit voor de invoering van een lijst met 15 'veilige landen', voornamelijk in de Balkan. Mensen die uit die landen komen, zullen zelf moeten bewijzen dat ze gevaar lopen. In de normale procedure wordt de bewijslast gedeeld door de aanvrager en het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen.

Het beroep van mensen uit die landen wordt ook korter en niet meer opschortend, zodat ze in die periode geen steun meer krijgen. "Het is een duidelijk signaal aan de mensen die afkomstig zijn uit zo'n land dat ze heel weinig kans hebben om als vluchteling erkend te worden," zegt de woordvoerster van Wathelet in De Morgen.

In Brussel kwamen de voorbije weken onder meer Romagezinnen uit de Balkan in het nieuws. Zij sliepen een tijdlang in het Schaarbeekse Gaucheretpark onder de blote hemel. Ook in Elsene verblijven er nog asielzoekers op het Fernand Cocqplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni