SP.A: 'Debaets moet roetfilterfraude snel aanpakken'

© Filip Van Zandycke

Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A) vraagt snel extra controles in de Brusselse autokeuringscentra. Er kan daarbij ook geen sprake zijn van uitstel van de invoering van de Lage Emissiezone (LEZ) die begin volgend jaar in het hoofdstedelijk gewest moet ingaan.

Van Damme reageert daarmee op het nieuws dat heel wat eigenaars van dieselwagens hun roetfilter laten verwijderen zonder dat dit in de autokeuringscentra gecontroleerd wordt.

Het Vlaams Gewest heeft reeds aangekondigd extra controles te zullen uitvoeren. Jef Van Damme vraagt dat er ook in Brussel snel wordt opgetreden tegen dit asociaal gedrag: "Met de gezondheid van mensen speel je niet. Een roetfilter kan je vervangen, onze longen niet. Deze fraude moet hard aangepakt worden!"

Er is voor de SP.A'er nog een bijkomend probleem. Zonder effectieve controle of dieselwagens de uitstootnormen respecteren dreigt de lage emissiezone (LEZ), die in Brussel ingaat op 1 januari 2018, een lege doos te worden.

"De gezondheid van de Brusselaars moet voorop staan. Wij willen een effectieve lage emissiezone én werkende roetfilters voor dieselwagens. Ik zal staatssecretaris Bianca Debaets vragen om strenger te gaan controleren om deze fraude in de Brusselse keuringscentra onmogelijk te maken", aldus Van Damme.

Debaets praat met Waalse en Vlaamse collega's
Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets laat weten dat ze ondertussen al aan Brussel Mobiliteit de opdracht heeft gegeven om de technische mogelijkheden te onderzoeken om een meer grondig onderzoek te voeren naar de uitstoot van dieselauto's en de aan- of afwezigheid van roetfilters.

"Op basis van de resultaten overweeg ik de controlecentra een financiële ondersteuning te geven zodat ze de best mogelijke technologie kunnen gebruiken op dat vlak", aldus Debaets. De staatssecretaris had ook al contact met GOCA, de federale van de keuringstations.

"Natuurlijk kan men zijn auto laten controleren in gelijk welk controlecentrum van de drie gewesten, dus het zou verstandig zijn dat we alle controlecentra, in alle gewesten, tegelijkertijd versterken. In het kader van de intergewestelijke samenwerking, die ik opgezet heb, zal ik het niet nalaten om dit thema zo snel mogelijk aan te kaarten met mijn Vlaamse en Waalse collega's", aldus nog de Brusselse staatssecretaris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?