SP.A: 'Democratisch deficit bij heraanleg Ninoofsepoort'

© Saskia Vanderstichele
Er komt schot in de heraanleg van de Ninoofsepoort. Dinsdag verscheen een openbare aanbesteding in het Staatsblad. Nochtans is er nog geen openbaar onderzoek geweest. "Onaanvaardbaar dat de buurtbewoners geen inspraak krijgen," zegt Jef Van Damme (SP.A). "Beliris wou vaart maken, maar de bewoners zullen wel degelijk hun zeg kunnen doen," reageert minister van Openbare Werken Grouwels (CD&V).

De plannen voor de heraanleg van de Ninoofsepoort werden gelanceerd door Pascal Smet (SP.A), de vorige Brusselse minister van Openbare Werken. Zijn opvolgster leek niet echt vaart te maken met de uitvoer, maar nu is er dus plots een oproep aan aannemers. "Dat verrast me want ik heb minister Grouwels meermaals ondervraagd over het onderwerp en kreeg enkel vage antwoorden," zegt Jef Van Damme, Brussels parlementslid en schepen in Molenbeek aan brusselnieuws.be.

Van Damme juicht toe dat de heraanleg nu toch in zicht komt maar het oppositielid stelt zich ook vragen. "Ik ben heel blij dat de plannen blijkbaar toch niet begraven zijn. Anderzijds stel ik vast dat er nooit een openbaar onderzoek is geweest. De plannen zijn dus niet definitief en er is ook nog geen bouwvergunning. Democratisch is dit zeker niet. Voor ons is het onaanvaardbaar dat de inwoners geen inspraak krijgen."

Op het kabinet van minister Grouwels ziet men echter geen probleem. "De bewoners zullen hun zeg kunnen doen maar Beliris heeft de aanbesteding al gepubliceerd om sneller vooruit te gaan," zegt de woorvoerder aan brusselnieuws.be. "Het is perfect wettelijk om eerst de aanbesteding te publiceren en dan werk te maken van de stedenbouwkundige vergunning."

Het lijkt erop dat de oorspronkelijke plannen weinig zijn aangepast. In de aanbesteding is sprake van een renovatie van de kaaimuren, de aanplanting van groen en de aanleg van een nieuwe voetgangersbrug over het kanaal. De heraanleg wordt betaald met geld van Beliris, de federale spaarpot voor de verfraaiing van de hoofdstad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?