Speciaal interventieteam voor ongevallen in tunnels

© Bart Dewaele

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) stelt een snel interventieteam aan dat de klok rond paraat zal staan om defecte voertuigen in tunnels snel weg te slepen en zo langdurige verkeershinder te voorkomen. Nu is het de politie die ter plaatse moet komen, maar dat is geen efficiënte manier van werken, klinkt het op het kabinet van Smet.

Wanneer er vandaag een voertuig in een Brusselse tunnel in panne staat, wordt dat gedetecteerd door de camera’s van Brussel Mobiliteit. Zij waarschuwen op hun beurt de politie, die dan ter plaatse moet komen. “Maar dat is niet echt efficiënt”, aldus Lore Vandoorne, woordvoerster van Pascal Smet. “De politie moet handelen naargelang prioriteit. Zij kunnen dus niet altijd meteen een team sturen.”

Nadat maandag een defect voertuig opnieuw 2 uur lang voor file zorgde in en rond de Leopold II-tunnel, reageerde Pascal Smet door aan te kondigen dat er vanaf volgend jaar een snel interventieteam voor de tunnels komt. De maatregel kadert in het meerjarige investeringsplan voor de Brusselse tunnels, dat ook de renovatie van de tunnels behelst.

Het snel interventieteam zal 7 dagen op 7 en de klok rond beschikbaar zijn om snel dergelijke problemen op te lossen.

“Dat team zal in eerste instantie altijd zelf proberen het defecte voertuig te takelen en het naar een bovengrondse plaats brengen waar het geen verkeershinder meer veroorzaakt. Als dat niet lukt, zal een takeldienst opgeroepen worden”, aldus Vandoorne. De politie zal dus niet meer ter plaatse moeten komen, tenzij het om een zwaar ongeval gaat.

Blauw zwaailicht
Hoe dat interventieteam vlot tot bij het defecte voertuig moet zien te geraken, moet nog bepaald worden. “Dat zullen we onderling overeenkomen met de externe dienstverlener die het team zal aanleveren. Een blauw zwaailicht, zoals de MIVB dat ook soms gebruikt, is zeker een optie.”

24 uur op 24 stand-by staan, daar zitten ook veel rustige momenten bij. “Wanneer er geen dringende oproepen zijn zal het team kleine herstellingswerken aan de tunnels uitvoeren”, aldus Vandoorne.

De openbare aanbesteding wordt binnenkort gelanceerd, het snel interventieteam zou operatief moeten zijn vanaf volgend jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?