Spullenhulp schat verlies op 3 miljoen euro

© PhotoNews
| Spullenhulp/Les Petits Riens in Anderlecht.

De tweedehandswinkels van vzw Spullenhulp zien door de maandenlange sluiting het nettoverlies oplopen tot 23 procent. Met deze inkomsten worden normaal gezien de opvangcentra voor daklozen en kwetsbare gezinnen gefinancierd.

De vzw schat het tekort op ongeveer 3 miljoen euro. De tweedehandswinkels van Spullenhulp moesten door het virus drie maanden dicht. De twee opvangcentra, waarvan een in Brussel en het andere in Luik, en de maaltijdvoorzieningen bleven tijdens de quarantaine wel doorgaan. “We hebben zelfs 120 maaltijden meer verdeeld dan normaal,” zegt Olivier Neufkens van Spullenhulp.

Vorig jaar nog stijging in omzet

Het jaar voor COVID-19 was nochtans een goede periode voor Petits Riens of Spullenhulp. De winkels zagen toen een omzetstijging van 5,9 procent en ze verzamelden meer dan 8000 ton tweedehandsgoederen. Hoewel deze cijfers positief lijken, moet er volgens de vzw wel een kanttekening gemaakt worden. Ze zagen namelijk een toename in schenkingen van slechte kwaliteit.

“Tijdens de coronacrisis hebben we niet veel problemen gehad met de donatie van spullen, aangezien dat zonder direct menselijk contact kan.” Neufkens legt uit dat in de opvangcentra en restaurants dezelfde veiligheidsmaatregelen golden als in de normale horeca en dat ze ook testen deden. “Van de 120 geteste personen waren er maar 3 besmet.”

Spullenhulp wil in 2021 een nieuw opvangcentrum openen speciaal voor eenoudergezinnen. “We zijn niet van plan om onze activiteiten stop te zetten. Het centrum zal er begin april zijn, maar we hopen wel op de hulp van mensen die schenkingen doen.” Zo wijst Neufkens naar de beslissing van de regering om tot eind dit jaar schenkingen met 60 procent, in plaats van 45 procent, fiscaal aftrekbaar te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?