Stad annuleert hommage aan Leopold II

© brusselnieuws.be
15/12/2015

De Stad Brussel annuleert haar hommage aan koning Leopold II die normaal donderdagavond had moeten doorgaan aan het standbeeld. Tegen het evenement was protest gekomen vanwege de bedenkelijke reputatie van de vorst in het koloniale Congo.

Dat laat bevoegd schepen Geoffroy Coomans de Brachène (MR) weten. Volgens Coomans werd de bijeenkomst “slecht gezien” door een aantal organisaties. Coomans herhaalt ook dat het doel van de bijeenkomst was om de “belangrijke stedenbouwkundige verwezenlijkingen” van Leopold II in de verf te zetten.

Voor de duidelijkheid: alleen de bijeenkomst aan het standbeeld van de Vorst aan de Regentlaan gaat niet door. De bijhorende conferentie op het stadhuis vindt wel plaats.

Tegen de bijeenkomst was heel wat kritiek gerezen. Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) noemde het evenement “moreel verwerpelijk”. “Dit is lachen met het leed van de genocideslachtoffers en hun nabestaanden”, stelde hij.

Op facebook werd via Dyab Abou Jahjah's Movement X ook al opgeroepen tot een tegenbetoging.

Koning Leopold II mag dan wel een belangrijke stedenbouwkundige stempel op Brussel hebben gedrukt, met onder meer het Justitiepaleis en het Jubelpark, hij staat nog beter bekend als de man die verantwoordelijk is voor het brutale bestuur van Kongo-Vrijstaat. Dat zou tot 10 miljoen levens geëist hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni