Stad Brussel breidt fietsbrigades uit

© PhotoNews
| Fietsbrigade van de lokale Brusselse politie.

Burgemeester Philippe Close (PS) wil het aantal agenten op de fiets verdubbelen. Momenteel telt de fietsbrigade van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene 41 agenten.

“Wij willen het aantal fietsagenten verhogen naar honderd”, zegt burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) in Le Soir. “In het begin van de jaren 2000 werd de fietsbrigade beschouwd als een gadget. Maar vandaag de dag bewijzen de brigades hun nut”, aldus Close.

Korpschef Michel Goovaerts reageert enthousiast. “In het begin waren de fietsbrigades een noodzakelijke oplossing voor het probleem van mobiliteit. Met de ontwikkeling van de voetgangerszone en de evolutie van het verkeer, is deze nood alleen maar groter geworden”, zegt Goovaerts in de krant.

Gewest steunt initiatief

De Brusselse regering steunt Close alvast. “Een groot deel van de komende subsidies voor de politiezones zal bestemd zijn voor de aankoop van fietsen en materiaal”, klinkt het bij Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). In september dit jaar kondigde het Gewest aan dat het 1,2 miljoen euro zal vrijmaken om de fietsbrigades te ondersteunen.

Op dit moment hebben vier Brusselse politiezones fietsbrigades: Brussel-West (8 agenten), Brussel Hoofdstad-Elsene (41 agenten), Montgomery (15 agenten) en de politiezone Noord (5 tot 10 agenten).

In de Vijfhoek en in de Europese wijk patrouilleren er twee fietsbrigades. Voor Elsene en Laken werden twee andere teams opgeleid en tegen het einde van dit jaar moet er een derde fietsbrigade komen voor Neder-over-Heembeek en Haren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?