Stad Brussel huurt opvangplaatsen voor asielzoekers die aanschuiven aan Klein Kasteeltje

Klein Kasteeltje 14 Klein Kasteeltje 14
© Kevin Van den Panhuyzen - BRUZZ
| Klein Kasteeltje
© Kevin Van den Panhuyzen - BRUZZ
| Klein Kasteeltje

De stad Brussel biedt een tijdelijke oplossing aan voor de tientallen asielzoekers die dagelijks in de kou staan aan het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje van Fedasil. Het huurt 100 opvangplaatsen via het burgerplatform BXL Refugees.

Afgelopen week stonden er dagelijks 100 tot 200 asielzoekers aan te schuiven aan het Klein Kasteeltje. De rij met families en niet-begeleide minderjarigen raakte meestal aangemeld, maar de lange rij van alleenstaande mannen werd niet korter. Verschillende mannen slapen er zelfs op straat in de kou om hun plaats in de rij niet te verliezen.

Om deze mensen wat warmte te bieden, huurt de stad Brussel vanaf vandaag met spoed 100 opvangplaatsen die worden verzorgd door BXL Refugees. De locatie van de opvang wordt niet bekendgemaakt, om een overrompeling te vermijden. Het burgerplatform zal de asielzoekers aanspreken om in de opvangplaats te verblijven.

Bordet-gebouw

Brussels burgemeester Close benadrukt dat het niet zijn bevoegdheid is, maar hij wil de mensen niet dakloos op straat laten slapen in deze winterse omstandigheden. Het onderkomen wordt gehuurd in afwachting van een structurele oplossing. Mogelijk wordt die gevonden in het oude Bordet-gebouw, een OCMW-gebouw van de stad Brussel.

Vorige week donderdag maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi nog bekend dat Fedasil dankzij de medewerking van Defensie op de site in Glons (provincie Luik) een nieuwe noodopvang opent. Tussen nu en 1 januari wil hij ook nog nieuwe plaatsen openen in Damme, Leopoldsburg, Jambes, Marcinelle, Molenbeek en Nonceveux.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?