| Stad Brussel voert actie tegen vervuiling sigarettenpeuken

Stad Brussel start Week tegen sigarettenpeuken

SD
© BRUZZ
17/10/2022

Vanaf vandaag organiseert de Stad Brussel een ‘Week tegen weggegooide sigarettenpeuken’. Doel is om weggebruikers bewust te maken van de problemen die het afval met zich meebrengt en simpele oplossingen voor te stellen.

Sigarettenpeuken zijn op dit moment het meest voorkomende afval in openbare en groene ruimten zoals parken, aldus de stad. Ze komen bovendien terecht in de riolen, en het duurt minstens 15 jaar vooraleer ze zijn afgebroken.

“Ze zijn klein, maar brengen serieuze schade toe aan de fauna en flora in de stad, en zelfs aan biotopen onderwater wanneer ze in de zee terechtkomen,” klinkt het.

Daarom zullen er deze week overal affiches te zien zijn, en rijdt er een fiets rond met informatie over het onderwerp. Er zullen ook extra asbakken worden geplaatst aan bus- en tramhaltes en er worden zakasbakjes uitgedeeld aan rokers.

Er zullen bovendien ook uitwisbare boodschappen met stencils op de grond aangebracht worden, om rokers aan te moedigen hun uitgedoofde sigarettenpeuken in de vuilnisbak te gooien. De stad recycleert ook peuken, samen met WeCircular.

"Dit soort afval lijkt misschien onbeduidend klein, maar het is niet alleen giftig voor ons milieu, het maakt van onze stad ook een vuile en onaangename plek,” zegt Zoubida Jellab, schepen van Openbare Netheid van de Stad Brussel. “Ze zijn ook een plaag voor onze netheidsdiensten die veel tijd besteden aan het opruimen ervan. Als iedereen stopt met peuken zomaar op straat te gooien, zal onze stad een mooiere plaats worden"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni