| Actievoerders strijden voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen (archiefbeeld).

Stad Brussel verzamelt getuigenissen van vrouwen aan Beurs

JP
© BRUZZ
08/03/2021

Tegen welke vooroordelen lopen vrouwen aan op de werkvloer, tijdens het sporten of in de wetenschap? Daarover gaat ‘De week van de rechten van de vrouw’ dit jaar. De Stad Brussel nodigt vrouwen uit om aan de Beurs - pas in 1992 werd de eerste vrouw tot het bestuur toegelaten - hun getuigenissen over obstakels op de werkvloer te delen.

De week gaat van start op 6 maart en duurt tot zondag 14 maart. "We willen deze genderstereotypen aanpakken, omdat ze nog te vaak grote obstakels vormen voor vrouwen die zich ten volle willen ontwikkelen,” zegt schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele (PS). "Het gaat dan over milieus die nog overwegend mannelijk zijn of over een beroep dat nog als ‘niet vrouwelijk’ wordt aanzien."

Naast een hele reeks evenementen die aan het denken moet zetten, heeft de Stad Brussel ook een plek gecreëerd waar vrouwen en strijders voor gendergelijkheid hun getuigenissen kunnen delen. Het gaat om de omheining rond de Beurs. “We hebben niet zomaar voor die plek gekozen,” zegt Mutyebele. "De Beurs is een heel symbolische plaats, want tot de jaren zeventig was het gebouw verboden terrein voor vrouwen."

Er was wel een balzaal in het Beursgebouw, waar vrouwen tijdens een bal welkom waren. Maar meestal wachtten vrouwen op de terrassen rond de beurs zoals Falstaff en Cerio.

"De Beurs was tot de jaren zeventig verboden terrein voor vrouwen"

Lydia Mutyebele, schepen van Gelijke Kansen voor de Stad Brussel

Tot jaren 1970 geen bankrekening

Dat bevestigt Nel Vandevannet, directrice van het project Beurs. "De rechten van de vrouw over het omgaan met geld zijn heel recent. Pas in 1992 trad de eerste vrouw als bestuurslid toe tot de Brusselse beurs. Pas in 1976 mochten de vrouwen voor het eerst een rekening openen zonder toelating van hun man. Dat betekent dat vrouwen daarvoor geen recht hadden om geldelijke acties te doen. Logischerwijs kon ze toen ook niet werken op de beurs."

In Brussel kregen vrouwen later toegang tot de financiële wereld dan in andere Europese steden, zegt Vandevannet. In 1923 begon de eerste vrouw op de beurs in Amsterdam, in 1976 gebeurde dat in Parijs en in 1973 in Londen.

Wandelingen en filmscreenings

Het programma, dat is aangepast aan de coronamaatregelen, bestaat uit filmvertoningen, debatten, tentoonstellingen, sport- en artistieke activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld een feministische audiowandeling door de Marollen door het collectief Autant pour Elles. Die laat zien welke Brusselse en internationale vrouwen hebben bijgedragen aan de Stad en de geschiedenis van vrouwen in België.

Ook zijn er online screenings door het collectief Court mais Trash: een dozijn kortfilms over vrouwen die geconfronteerd worden met onrecht en ongelijkheden op de werkplek. In het Het Belgisch-Roemeens Cultureel Huis gaat deze week een maand vol activiteiten van start, met bijvoorbeeld debatten over vrouwen op professioneel gebied.

De vrouwen van Bauhaus.

| De vrouwen van Bauhaus.

Genderbook en Bauhaus

Opvallend is ook het ‘Genderbook’ dat wordt voorgesteld door de ultimate frisbeeclub 'Flying Rabbits'. In dat boek ijvert de sportclub voor een beter genderevenwicht en meer plaats voor de vrouw in de sportwereld. De club organiseert daarnaast twee kennismakingssessies voor geïnteresseerden. Ultimate is een gemengde sport waarin fair play en samenspelen belangrijke waarden zijn.

In het Design Museum Brussel is te zien welke rol vrouwen hebben gespeeld in de geschiedenis van het Duitse Bauhaus. De documentaire 'The Women of the Bauhaus' geregisseerd door Susanne Radelhof, vertelt het verhaal van bijna vijfhonderd vrouwen - van kunstenaressen tot ontwerpsters - die in de kunstacademie Bauhaus zijn opgeleid, maar grotendeels onzichtbaar zijn gebleven.

Christelle Pandanzyla van de 'Empow'her Network' zoomt met haar documentaire 'Elles Bossent' in op het traject van onderneemsters afkomstig uit de Afrikaanse diaspora in Brussel. In deze documentaire, die online wordt uitgezonden, komen getuigenissen aan bod die de aandacht vestigen op de ongelijkheden en de clichés die nog steeds over deze vrouwelijke ondernemers bestaan. Lees het interview met de maakster hier.

Week van de rechten van de vrouw
6 > 14/3, verschillende locaties

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni