| Black Lives Matter-protest op zondag 31 mei in Londen

Stad Brussel zal Black Lives Matter-betoging gedogen

KVDP
© BRUZZ - Belga
05/06/2020
Updated: 05/06/2020 15.19u

De organisatie achter de antiracismebetoging zondag, voor het Justitiepaleis, bevestigt dat de betoging zal plaatsvinden. "Wij verwachten minstens 5.000 deelnemers", zegt Dido Lakama van de organisatie Change. "De politie zal de betoging gedogen", aldus Lakama. Dat bevestigt burgemeester Philippe Close nu ook. De socialeafstandsregels en de hygiënemaatregelen moeten wel gerespecteerd worden.

Een antiracismebetoging in het kader van het Black Lives Matter-protest in de Verenigde Staten werd eerder deze week aangekondigd op Facebook. Een Black Lives Matter-betoging zou op zondag doorgaan op het Poelaertplein, maar door de huidige coronamaatregelen zijn betogingen niet toegelaten.

In de Kamer sprak premier Wilmès gisteren haar bezorgdheid uit over de geplande betoging. "Belgen die willen betogen moeten ook rekening houden met de gevolgen op de verspreiding van de corona-epidemie", zei de eerste minister. "Ik hoop dat men een alternatief zal kunnen vinden voor die betoging, die in strijd zou zijn met de maatregelen die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen."

Burgemeester 'tolereert' betoging

Over een alternatief vond gisterennamiddag overleg plaats, maar volgens de vzw Change, een van de organisatoren, gaat de betoging zondag gewoon door. "Het wordt een statische betoging en we vragen deelnemers om voorzorgsmaatregelen te treffen in het kader van de sanitaire crisis", zegt Dido Lakama van de vzw Change. De organisator vraagt betogers om met zwarte kledij te komen, maar ook met mondmaskers en handgel.

"We hebben met de burgemeester gesproken. De politie zal de betoging gedogen", meent Lakama. De Stad Brussel "tolereert" dat er een Black Lives Matter-betoging plaatsvindt aan het Justitiepaleis, bevestigt Brussels burgemeester Philippe Close (PS). De betogers zullen de socialeafstandsregels en de hygiënemaatregelen moeten respecteren. "De betoging wordt niet toegelaten, maar wel getolereerd. Dat is een belangrijk verschil", nuanceert de woordvoerster van Close.

Vlaams Belang: 'Organisatoren willen geweld importeren'

Voor Vlaams Belang mag de betoging zondag niet getolereerd worden. De extreemrechtse partij eist dat het verbod op betogingen in het Brussels Gewest gehandhaafd wordt. "Ik verdenk er de organisatoren van de onrust en het geweld in Amerika en Parijs naar Brussel te willen importeren. Het gebeuren in de VS wordt misbruikt voor een politieke agenda waarbij men het spook van het racisme weer van stal haalt om onze samenleving met een schuldgevoel op te zadelen”, stelt Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang).

"Ons Brussels Gewest is door de coronapandemie zwaar getroffen. In die omstandigheden lijkt het me verre van normaal dat uitgerekend in Brussel de maatregel die samenkomsten verbiedt niet zou worden nageleefd”, voegt Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere daar nog aan toe.

Ook N-VA vraagt dat burgemeester Close de betoging niet toelaat. Ik begrijp dat velen diep verontwaardigd zijn over wat er met George Floyd is gebeurd in Minneapolis. Maar vraag is of een betoging met vermoedelijk meer dan 5.000 mensen kan plaatsvinden in Brussel in deze coronatijden", aldus Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Brussel-Stad Mathias Vanden Borre (N-VA). "We moeten nog steeds met dit virus leven en het risico op besmetting de kop in drukken.”

'Minstens 5.000 deelnemers'

Op sociale media vonden hevige discussies plaats over de aard van de betoging. Op Facebook had die oorspronkelijk de titel "betoging tegen racisme en politiegeweld", maar volgens sommigen zou de betoging enkel mogen focussen op discriminatie en racisme tegenover mensen met een zwarte huidskleur. De titel van het evenement werd intussen gewijzigd naar "Black Lives Matter: betoging tegen racisme."

"We zijn solidair met de protestbeweging in de VS. De dood van George Floyd is symbolisch en gelukkig is het hier nog niet zo erg, maar we willen ook hier het institutioneel racisme aanklagen, en dat raakt hier niet alleen zwarten", aldus Lakama. "We sluiten niemand uit."

Op Facebook geven meer dan 6.000 mensen aan dat ze aanwezig zullen zijn, nog eens 13.000 mensen tonen interesse. Lakama: "Wij verwachten minstens 5.000 deelnemers, maar het kunnen er wel meer zijn. We vragen betogers en politie om niet te provoceren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, black lives matter, betoging, antiracisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni