4 mei 2020: eerste dag van de versoepeling van de quarantainemaatregelen

| Passagier met herbruikbaar mondmasker

Stad kocht voor miljoen euro maskers: ‘Nooit geloofd dat maskers niet nodig waren'

KH
© BRUZZ
11/05/2020

Het Brusselse stadsbestuur tast diep in de portemonnee om mondmaskers te kopen. De helft van de 1,1 miljoen euro is voor herbruikbare maskers. “We hebben de federale overheid nooit geloofd toen die zei dat we geen maskers nodig hadden.”

De Stad Brussel heeft ruim 200.000 herbruikbare maskers besteld en nog eens een miljoen chirurgische wegwerpmaskers. Dat blijkt uit de gemeenteraad maandag.

De herbruikbare maskers zijn bedoeld voor de werknemers van de Stad en voor de bevolking. Een deel van de maskers werd ook al verdeeld. Met name de politie, wegenwerkers, senioren en bezoekers van het OCMW kregen al maskers. “Bij 7.000 senioren zijn we de maskers zelfs persoonlijk gaan overhandigen via chauffeurs van de Stad,” zei burgemeester Philippe Close (PS).

De burgemeester benadrukte dat het een heksentoer was om de maskers op tijd te krijgen. “Een week nadat de federale overheid aankondigde dat de maskers verplicht zouden worden op het openbaar vervoer, konden we al beginnen verdelen. Dat is alleen maar mogelijk omdat we geanticipeerd hebben en zelfs stoffenfabrieken hebben laten heropenen. De federale overheid zal daar een hele maand voor nodig hebben.”

"Misschien zal morgen blijken dat we te veel maskers besteld hebben. Maar ik wou drama's vermijden als in de ziekenhuizen"

Philippe Close (PS)

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel

Close legde ook uit dat de Stad nooit heeft geloofd in de boodschap dat mondmaskers niet nodig zouden zijn. “We hebben met onze virologen van het Sint-Pietersziekenhuis gesproken en wisten dus beter.”

De Stad verdeelde ondertussen ook al maskers aan andere gemeenten, die er te weinig hebben, voegde de burgemeester nog toe.

Verschillende oppositieleden stelden vragen bij de kostprijs en ontbrekende onderhandelingsprocedure. Bianca Debaets (CD&V) betreurde ook dat er geen gecoördineerde gewestaanpak was.

Noodsituatie

Volgens Close zijn de herbruikbare maskers, waarvan een deel ruim 5 euro per stuk kostten, veel duurzamer dan andere modellen die circuleren.

De burgemeester legde ook uit dat het om een noodsituatie ging waarbij geen tijd was voor een procedure met verschillende kandidaten. “Misschien zal morgen blijken dat we te veel maskers hebben, maar ik wou de drama’s vermijden die we in de ziekenhuizen hebben gezien, waar een hele tijd niet genoeg materiaal beschikbaar was.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , mondmasker coronavirus , gemeenteraad Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni