Staking bij Brussels Airlines gaat maandag door

© PhotoNews
| Brussels Airlines staat, door toedoen van de coronacrisis, opnieuw voor een donkere toekomst.

De staking maandag bij Brussels Airlines gaat gewoon door. De vakbonden wijzen de ingebrekestelling van de directie van de luchtvaartmaatschappij af. "Wij staan recht in onze schoenen", klinkt het bij de bonden.

De directie dreigde met juridische stappen indien de staking tegen 11 uur niet zou worden afgeblazen. Ze zou dan de verwachte schade - naar schatting 2,5 miljoen euro - op de vakbonden verhalen.

Maar de bonden gaan niet op die eis in. “We staan recht in onze schoenen. Er lopen twee stakingsaanzeggingen”, aldus Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. “De aanzeggingen zijn volledig legaal ingediend”, voegt Paul Buekenhout van de christelijke bond ACV-Puls toe.

'Genoeg waarschuwingen'

Ook Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB bevestigt dat de staking doorgaat. Hij wijst erop dat er de voorbije maanden genoeg “softe acties” en waarschuwingen geweest zijn. Hij betreurt wel dat de focus nu komt te liggen op dit dispuut. “In plaats daarvan zouden de echte problemen van de werknemers beter aangepakt worden”, klinkt het.

De kiem van het probleem is de CAO die halverwege vorig jaar is afgesloten in navolging van de grote saneringsoperatie Reboot Plus. Bij die herstructurering werd 30 procent van het vluchtschema geschrapt en moesten zo’n 1.000 werknemers vertrekken.

Het personeel dat wel bleef, moest zich tevreden stellen met loonverlies van zo’n 10 procent en een productiviteitsverhoging. Meer werken voor minder loon dus. Volgens de vakbonden worden de vastgelegde vlucht- en rusttijden van het cabinepersoneel ook niet gerespecteerd en draait de personeelsplanning in de soep.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?