Staking bij persagentschap Belga tot vrijdagochtend

© Google
| Het redactiegebouw van Belga aan de Arduinkaai in Brussel.

Woensdagnamiddag heeft het personeel van persagentschap Belga het werk neergelegd, nadat twee werknemers ontslagen werden. De staking duurt nog tot vrijdagochtend.

Sinds woensdagnamiddag verspreidt het grootste persagentschap in België geen artikels of foto's meer. Twee werknemers van de algemene redactie werden ontslagen. Een personeelslid van dezelfde redactie gaat op pensioen. De drie redactieleden worden niet vervangen. Het personeel van Belga legde daarop het werk neer.

"Onze redactie moet het dus met drie mensen minder stellen. Op zich lijkt dit niet veel, maar voor ons maken drie collega’s minder wel een wereld van verschil. Nu al zit de redactie op haar tandvlees", klinkt het in een motie van het personeel van Belga.

"In tijden van fake news is het steeds belangrijker dat Belga zijn 'waakhondfunctie' kan waarmaken. Maar dan moeten we de menselijke middelen hebben om die opdracht te kunnen vervullen." Een werkonderbreking was voorzien tot donderdagnamiddag om 16 uur, maar zal tot vrijdagochtend duren.

Vooral de CEO van Belga is kop van jut. "Hij legt onrealistische doelstellingen op. Tegelijkertijd vloeit er jaar na jaar meer terug naar de aandeelhouders", klinkt het. "Donderdag spraken 78 van de 88 aanwezige personeelsleden hun wantrouwen uit tegenover de algemeen directeur, vijf onthielden zich."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?