Staking openbare diensten: ernstige hinder bij MIVB

CD
© BRUZZ - Belga
10/03/2023
Updated: 10/03/2023 08.08u

De actieweek bij de openbare diensten die maandag van start ging, bereikt vrijdag zijn orgelpunt. Sinds 6 uur houdt de MIVB reizigers op de hoogte van de alternatieve dienstverlening. De NMBS verwacht dat een derde van de treinen zal rijden. Volg hier waar er hinder is.

Tram, metro, bus

Om 7.30 uur rijden alleen metrolijn 1 (verlengd tot Erasmus), de trams 3, 4, 7, 8, 9, 51, 92 en de bussen 12, 36, 46 (alleen tussen Moortebeek en Anneesens), 50, 53, 56, 59, 65, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers) en 95, meldt de MIVB op Twitter.

Minimum de helft van de voertuigen op die lijnen rijdt, in vergelijking met een normale dag. Alle andere MIVB-lijnen worden niet bediend.

Trein

Tussen de grote steden zal de helft van de IC-treinen rijden. Van de voorstedelijke S-treinen en de lokale L-treinen rijdt een derde. Bijna alle P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, worden geschrapt. De NMBS werkte de alternatieve dienstregeling uit op basis van het personeel - ook dat van spoornetbeheerder Infrabel - dat heeft aangegeven niet te zullen deelnemen aan de staking.Die alternatieve dienstregeling kan zo goed als volledig gevolgd worden.

In Wallonië zal de hinder groter zijn dan in Vlaanderen. De NMBS geeft aan dat er helemaal geen treinverkeer zal zijn in het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg, rond Ottignies in Waals-Brabant en tussen Luik en Hoei. "Dat komt doordat er onvoldoende personeel beschikbaar is in de seinhuizen van Infrabel in Namen en Luik, die noodzakelijk zijn om het treinverkeer veilig te laten verlopen", luidt het. "Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen."

De NMBS raadt reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken en op zoek te gaan naar een alternatief. Wie toch de trein neemt, raadpleegt best de routeplanner voor het vertrek naar het station. De schermen en routeplanner van de NMBS zullen alleen de treinen aangeven die effectief rijden.

Verkeer

Het is iets drukker op de Brusselse wegen. "In vergelijking met een vrijdag is er een verhoging van het verkeer met de helft op vier assen: de E40 richting Montgomery en Schuman, de E40 Keizer Karel richting Zuid, de E411 richting centrum via Ter Kameren, en de Tervurenlaan en Kleine ring. Er zijn vertragingen tussen de 20 minuten en een half uur", zegt Inge Paemen, woordvoerder van Brussel Mobiliteit.

"Maar ondanks staking en slecht weer valt het mee", vult Paemen aan. "Er is geen enkel ongeval gebeurd."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie