Stakingsaanzegging voor personeel kinderopvang Elsene

(archiefbeeld)

Het ACOD diende een stakingsaanzegging voor 9 en 10 november in voor het personeel in de naschoolse kinderopvang, en voor de coördinatoren van de dagopvang, in de gemeentescholen in Elsene. “Er lijkt geen rekening te worden gehouden met de gezondheid van de oppassers.”

Het personeel van de kinderopvang wil de aandacht vestigen op de moeilijke omstandigheden waarin ze moeten werken, klinkt het in een persbericht. Naast hun gebruikelijke taken vervangen ze momenteel ook afwezige leerkrachten en kleuterleiders.

“Ze komen dagelijks in contact met veel verschillende klassen. Die verschillende contacten vormen een bijkomend risico voor hun gezondheid. Daardoor krijgen ze bij het uitvoeren van hun taken nog meer stress,” klinkt het.

“Toen de gemeente ermee instemde om de kinderdagverblijven te openen voor enkele scholen waar de herfstvakantie verlengd werd, voelden de oppassers zich dan ook in de steek gelaten. Er lijkt geen rekening te worden gehouden met hun gezondheid. De scholen moeten sluiten om de verspreiding van het virus tegen te gaan en de leerkrachten te laten rusten, maar de kinderdagverblijven moeten blijven werken, zelfs als dat betekent dat er meerdere scholen worden samengebracht.”

De buitenschoolse opvang vraagt dan ook om een aantal maatregelen. Zo eisen ze respect voor de verschillende bubbels, en willen ze dat verschillende scholen tijdens de vakanties niet langer samengevoegd worden. Daarnaast willen ze ook een versterking van hun team om afwezige collega’s op te kunnen vangen. Tot slot vragen ze ook de creatie van een vliegende ploeg die het gebrek aan personeel kan compenseren.

“Na een videoconferentie met het gemeentebestuur op 26 oktober hebben de verschillende teams het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. Op hun verzoek hebben we daarom een stakingsaanzegging ingediend voor het gemeentepersoneel in de Elsense scholen,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?