Een ambulance aan ziekenhuis Delta

| Ook aan het Chirecziekenhuis Delta zullen er stakingsacties zijn.

Stakingsacties in 8 Brusselse ziekenhuizen

SN
© BRUZZ
23/10/2019

Wie donderdag naar pakweg de Europaziekenhuizen of Kliniek Sint-Jan moet, zal stakingsacties te zien krijgen. In Chirec Ste. Anne/St. Rémi en het Erasmusziekenhuis is er maar minimale dienstverlening. “De jobzekerheid en de uurroosters zijn nog altijd niet verbeterd,” zegt de christelijke vakbond.

Het is bijlange niet de eerste keer dat er in de Brusselse ziekenhuizen gestaakt wordt. Het Brugmannziekenhuis bijvoorbeeld hield wekenlang acties afgelopen zomer. En ook de andere Brusselse openbare Irisziekenhuizen protesteerden eerder al tegen de hoge werkdruk en het gebrek aan maatregelen daartegen.

Deze keer gaat het om een nationale actie van privéziekenhuizen in het hele land. In Brussel gaat het daarbij om 8 van de 14 algemene ziekenhuizen, bevestigt vakbondsvrouw Evelyne Magerat (CNE). De vijf openbare ziekenhuizen van het Brussels Gewest (UVC Brugmann, UKZ Koningin Fabiola, UMC Sint-Pieter, het Jules Bordet Instituut en de Irisziekenhuizen Zuid) staken donderdag niet mee, net zoals het UZ Brussel.

Jobzekerheid en verlof

De christelijke vakbond vraagt dringend concrete sociale maatregelen voor het zorgpersoneel. “Twee jaar na het sociaal akkoord hebben de ziekenhuisdirecties nog altijd geen concrete afspraken (CAO’s) ondertekend. Het personeel vraagt een betere planning van de werkroosters, meer jobzekerheid voor tijdelijke arbeidskrachten en recht op aaneensluitend verlof, maar daar is nog niets van in huis gekomen,” zegt Michael Vandenbroucke van het ACV.

"Als er niets verandert, zullen minder zorgkundigen instromen en zullen mensen de sector verlaten. Dat zou catastrofaal zijn"

Evelyne Magerat (CNE)

In de meeste ziekenhuisvestigingen zijn de acties vooral bedoeld om het personeel te informeren, en bijgevolg niet zo ingrijpend. In Kliniek Sint-Jan zal het personeel om 10 uur in de inkomhal verzamelen, en ook in de Europaziekenhuizen, Saint-Luc en Titeca zullen er stakingspiketten aan de ingang staan. Het CTR op de Brugmannsite zal om 8.30 uur twee uur lang het werk neerleggen.

Meer stakers dan verwacht

Algemene stakingen zijn enkel te verwachten in Chirec Ste. Anne/ St. Rémi en het Erasmusziekenhuis. “In principe is er minimale dienstverlening, maar de directie van Chirec St. Rémi vond het niet nodig om een stakingscomité aan te stellen. Er zijn nu meer stakers dan verwacht, waardoor de minimale dienstverlening niet gegarandeerd kan worden,” aldus Evelyne Magerat.

In het Erasmusziekenhuis is er wel minimale dienstverlening, wat neerkomt op een weekendbezetting. “De afspraken verschillen per instelling, maar de meest dringende ziekenhuiszorg blijft gegarandeerd,” verduidelijkt Vandenbroucke.

14 november

Op 14 november is een nieuw overleg van het paritair comité gepland. Als er dan nog niet voortgemaakt wordt met de sociale maatregelen, overweegt de vakbond nieuwe acties. “Dit is een krachtig signaal van het personeel. Ze hebben de buik vol van de moeilijke werkomstandigheden, getuige de maandenlange acties. Als er niets verandert, zullen minder nieuwe mensen instromen en zal steeds meer zorgpersoneel de sector verlaten. En dat zou catastrofaal zijn,” vreest Magerat.

Correctie: in een eerdere versie schreven we dat ook in het UZ Brussel gestaakt werd, op basis van informatie van de vakbond. In het UZ wordt niet gestaakt, laat het UZ zelf donderdag weten.

vakbond ziekenhuis Sint-Jan

| Een eerdere staking van de christelijke vakbond in Kliniek Sint-Jan (archiefbeeld).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, nationale staking, ziekenhuizen, ACV, Michael Vandenbroucke, Evelyne Magerat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni