Startschot voor heraanleg Dansaertwijk

De Stad Brussel is begonnen met de heraanleg van de Dansaertwijk, die de voetgangers en fietsers meer ruimte moet bieden. De Varkensmarkt is als eerste aan de beurt.

De centrale lanen, de buurt rond de Grote Markt, en nu ook de Dansaertwijk. Het centrum van de hoofdstad krijgt de volgende maanden een volledige facelift.

Aan de Varkensmarkt zijn de werkzaamheden gestart die van de straat een driehoekig plein moeten maken. "Aan theater Bronks komt er een square, een voetgangerszone. Voor de auto's blijven er nog twee rijstroken over, in de zone waar nu gewerkt wordt. De bomen blijven behouden, maar worden beter geïntegreerd", zegt Willem Stevens van het kabinet van schepen El Ktibi (PS) aan brusselnieuws.be.

De Varkensmarkt is momenteel nog toegankelijk, maar de straat wordt binnenkort tijdelijk afgesloten om het wegdek te vernieuwen.

Léon Lepage met fietscomfortstrook
In de tweede fase is de Léon Lepagestraat aan de beurt. Er komt een comfortstrook met platte kasseien voor fietsers naast de parkeerstrook, en het wegdek wordt heraangelegd. De huidige kasseien, die nog in goede staat zijn, worden gerecupereerd.

Rond de bomen komen bankjes in blauwe steen. In het aangrenzende gedeelte van de Papenvest zijn de werkzaamheden nu al gestart, de afslag ernaartoe moet veiliger worden.

"Het blijft een tweerichtingsstraat, maar het verkeer zal enorm geremd worden, ook door de vernieuwde aansluiting met de Dansaertstraat. Daar wordt het gedeelte tussen de Oude en Nieuwe Graanmarkt op een hoogte gebracht in een plateau, en worden de voetpaden verbreed."

In de Dansaertstraat wordt gewerkt met een motief in Belgische blauwe steen, wat voor een duidelijke verwijzing naar de buurt als mode- en designcentrum moet zorgen.

Zone 20 met plein
Ook even verderop, in de Moutstraat, zijn er veranderingen op til. Die wordt een autoluwe straat, met in het midden een plein, dat van gevel tot gevel op gelijke hoogte komt te liggen. Alle scholen in de straat zullen op dat plein uitkomen. "Door problemen met het materiaal is de aanvang van die werken even uitgesteld, maar begin mei wordt ook daar gestart", zegt Stevens. De Moutstraat wordt een zone 20.

De Varkensmarkt moet tegen september afgewerkt zijn, voor de andere fasen zal de timing van de weersomstandigheden afhangen. Totale kostenplaatje: 1,2 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?