STAYtion moet station Jette nieuw leven inblazen met naaiateliers en tuktuks

CD
© BRUZZ
29/01/2023
Updated: 01/02/2023 20.31u

Het treinstation van Jette wordt omgetoverd tot een levendige plek met onder andere naaiateliers en tuktuks. De komende twee jaar zal de organisatie STAYtion pendelaars en buurtbewoners voorzien van allerlei diensten en socio-culturele projecten. "Veel interessanter dan de zoveelste Quick of Starbucks."

In 2021 werden de loketten in het station van Jette gesloten. De vrijgekomen plaats kreeg die zomer een tijdelijke invulling voor zeven weken met allerlei socio-culturele activiteiten zoals schaken en yoga. Om het station opnieuw leven in de blazen, betrekt STAYtion nu het gebouw. Dat is een samenwerking van drie organisaties: Le Rayon Vert, Shop 1090 en Espaces-Mobilités. Twee jaar lang zal de vzw een extra invulling geven aan het station van Jette. Dat gebeurt met steun van de gemeente en de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF).

"De uitdaging is om opnieuw een bruisende plek te voorzien en die publieke ruimte ook naar de mensen te brengen", zegt Giulia Sugranyes van Labolobo. Zo komt er opnieuw een buffet dat van woensdag tot en met vrijdag zal open zijn van 7 tot 19 uur. "We beginnen klein, zullen dat evalueren en eventueel aanpassen", zegt Sugraynes.

Ook zal de vzw workshops geven rond mobiliteit, is er elke woensdagnamiddag ruimte voorzien voor een intergenerationeel koor en komt er een wekelijks naaiatelier samen met Coulemelle. De organisaties zijn blij met de kans. "De NMBS kon ook Starbucks of Quick gecontacteerd hebben, maar in de plaats koos het voor STAYtion, wat veel meer kan betekenen voor de gemeente."

Dienstverlening

De vzw zal ook mensen informeren en helpen. "Doordat er geen loketten meer zijn, lopen heel wat reizigers verloren of lukt het hen niet om een ticket te kopen. De bedoeling is dat er een permanente coach is om die mensen bij te staan", zegt Sugraynes.

Die dienstverlening is een belangrijke functie, vindt mobiliteitsexpert Koos Fransen (VUB en UGent). "Als je loketten sluit, verlies je voor een stuk dienstverlening. De socio-culturele organisaties die nu het station in Jette betrekken, kunnen die weggevallen dienstverlening voor een stuk compenseren."

Ook zullen er tuktuks (een soort kleine wagentjes, al dan niet elektrisch aangedreven, red.) beschikbaar zijn voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. "Grote stations hebben vaak een metroverbinding, kleine stations niet. Het is interessant om die te voorzien van alternatieve mobiliteitsmogelijkheden", zegt Fransen.

"Stations zijn geen plaatsen waar mensen snel op- en afstappen. Er wordt ook geleefd, het is een plaats voor ontmoetingen"

Bart Crols, woordvoerder NMBS

Het project in het station van Jette kadert in een grotere visie van de NMBS: het actieplan 'Leven in het station'.

"Jette is daarvan een mooi voorbeeld, maar die filosofie hebben we voor al onze stations. Het zijn geen plaatsen waar mensen snel op- en afstappen. Er wordt ook geleefd, het is een plaats voor ontmoetingen", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

De invulling moet zorgen voor een betere dienstverlening. Zo gaat de NMBS in Brussel-Centraal op zoek naar een bloemenwinkel en een chocolatier. "We gaan altijd op zoek naar diensten waar reizigers en omwonenden gebruik van maken. Het is de bedoeling dat het niet alleen snackbars zijn, maar bijvoorbeeld ook een fietsenmaker."

Menselijk aspect

Volgens mobiliteitsexpert Fransen is het belangrijk om de stations meerdere invullingen te geven. "Het zou een gemiste kans zijn om het niet te doen. Een station is een knooppunt waar veel mensen passeren." Al mag het niet alleen om winkels en eetgelegenheden gaan. "Een project als STAYtion kan een meerwaarde zijn voor zowel de pendelaar als de buurtbewoner, zeker omdat het om een sociaal project gaat. Als er wordt nagedacht over de invulling van stations, gaat het al vaak om lokale economie en bereikbaarheid. Het menselijke aspect wordt vaak vergeten."

Het proefproject van STAYtion zal twee jaar duren. De vzw hoopt dat het uiteindelijk kan blijven en dat het project een inspiratie wordt voor andere stations en organisaties.

Of het een succes zal zijn, valt af te wachten, maar Fransen ziet het alvast positief. "Het is altijd een beetje een experiment. Bij elk station moet je kijken waar het gelegen is en wat er nodig is. Ook in Jette zal blijken welke functies er best passen. Het buurtgerichte is al zeker een pluspunt."

Woensdag 1 februari om 17 uur is de officiële opening van STAYtion. Inschrijven kan hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, Cultuurnieuws, STAYtion, Koos Fransen, station Jette, Labolobo, NMBS, treinstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni