Stiptheids- en controleactie op komst bij de politie

© PhotoNews
| Transmigranten in het Maximiliaanpark.

De politievakbonden VSOA Politie en NSPV roepen hun leden op om vrijdag 12 oktober 's ochtends een stiptheids- en controleactie te houden in heel het land. Ze protesteren zo tegen de wijzigingen aan het statuut, het dossier van de transmigratie en het geweld tegen agenten.

"Politieagenten hebben hun buik vol van de afbraak van hun statuut en eisen respect van politici en burgers", schrijven de twee vakbonden zaterdag in de oproep naar hun leden. Ze vragen om vrijdag tussen 6.30 en 8.30 uur tijdens de dienst controles uit te voeren of grootschalige controles te organiseren met de collega's, bijvoorbeeld voor alcohol achter het stuur. "U zal alleen maar uw werk doen als politieagent", luidt de oproep.

"Zoals een aantal jaren geleden gaan we stiptheidsacties en controleacties houden op de grote assen", verduidelijkt Vincent Houssin, de ondervoorzitter van VSOA. Volgens Houssin zijn er drie grote twistpunten. Zo kaarten de bonden het toenemende geweld, ook verbaal, aan tegen agenten.

Hierbij pleiten ze ook dat daders van geweld tegen agenten de maximale straf verdienen - onlangs was er onvrede bij de agenten omdat een van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen een enkelband kreeg. De bonden kaarten ook al langer de vele wijzigingen aan het statuut aan.

Transmigratie

Ander element zijn de opdrachten die volgens de bonden niet tot het kerntakenpakket behoren. Het gaat dan om invallen voor stakende cipiers of het extra werk door de transmigratie. "Wij moeten als politieambtenaren opdraaien voor de chaotische aanpak van de transmigratie", zegt Houssin.

Eerder deze week kondigde politievakbond NSPV een staking aan op BRUZZ. "De onveilige omstandigheden waarin de politie moet werken in het recent geopende centrum voor transmigranten in Steenokkerzeel zijn ontoelaatbaar", zei Mario Thys (NSVP) toen.

De kleinere politiebonden ACV en ACOD kregen zaterdag de vraag overgemaakt om mee te doen met de actie. De politievakbonden hebben de voorbije weken al verschillende protestacties georganiseerd om hun eisen kracht bij te zetten. Eind 2014 was er een gelijkaardige stiptheidsactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?