Politie gaat staken voor 'onveilig' opvangcentrum transmigranten

Transmigranten en politie in het Maximiliaanpark. Transmigranten en politie in het Maximiliaanpark.
© PhotoNews
| Transmigranten en politie in het Maximiliaanpark.
© PhotoNews
| Transmigranten en politie in het Maximiliaanpark.

De politievakbonden gaan staken na een vruchteloos overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De onveilige omstandigheden waarin de politie moet werken in het recent geopende centrum voor transmigranten in Steenokkerzeel zijn ontoelaatbaar, zegt Mario Thys (NSVP). “Maar de regering lacht ons gewoon uit.”

De opening van een administratief centrum in het gesloten centrum van 127bis in Steenokkerzeel waarin transmigranten kunnen opgesloten worden, past binnen het negenpuntenplan van minister Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken (allebei N-VA) om de problematiek van de transmigranten aan te pakken. Maar al van bij de opening stelde de politie vast dat het gebouw niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.

“Er was simpelweg geen enkele documentatie omtrent de brandveiligheid beschikbaar en de ‘cellen’ zijn eigenlijk niet geschikt voor de opvang van mensen”, zegt Mario Thys (NSVP).

De vakbonden dienden zelfs klacht in bij de Arbeidsinspectie over de penibele werkomstandigheden, maar enkele weken later is er nog steeds niets veranderd. “Sterker nog: deze ochtend was er een brandoefening, maar we kregen de deur van een cel pas na drie minuten open”, zegt Thys.

Deze woensdagnamiddag werd de kwestie aangekaart door de vakbonden in het Hoog Overlegcomité, maar daar kwamen geen extra garanties van bevoegd minister Jan Jambon (N-VA). Daarom lanceert de vakbond nu een stakingsaanzegging.

'Iedereen loopt gevaar'

"De oprichting van dat centrum is een politieke beslissing, en waarschijnlijk een goede. Maar door politieke redenen moest dat centrum zodanig snel open dat onze agenten er niet in veilige omstandigheden kunnen werken”, klinkt het bij Thys. Hij benadrukt dat zowel de transmigranten zelf als de agenten gevaar lopen. “Er is te veel kans op confrontaties tussen de transmigranten onderling, waarvan we ondertussen al weten dat ze niet altijd overeenkomen, en met de politie.”

Het overleg met Jan Jambon kon de politiebonden allerminst geruststellen. “Wat moet je met ministers die wel knikken en zeggen dat ze ons begrijpen, maar niets doen? Ze lachen ons gewoon uit”, aldus Thys.

Daarom activeert NSVP, naar eigen zeggen gesteund door alle politiebonden, een stakingsaanzegging die loopt van 12 tot 21 oktober. Binnen die periode zullen er zeker stakingen en acties komen, verzekert Thys. “We laten niet sollen met de veiligheid van onze agenten.”

De bonden vragen dat de overheid het centrum onmiddellijk sluit, alle nodige aanpassingen doet en pas daarna weer opent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?