Politievakbonden dienen bij Arbeidsinspectie klacht in over centrum transitmigratie

© PhotoNews
| Transitmigranten in het Maximiliaanpark, de beoogde 'klanten' van het centrum in Steenokkerzeel.

Volgens de politievakbonden zijn de cellen in het administratieve centrum voor transitmigranten in Steenokkerzeel niet conform aan de Europese regelgeving, terwijl er wel migranten worden vastgehouden. Eerder al klaagden ze over de miserabele werkomstandigheden in het centrum, en daarom heeft vakbond NSPV een klacht ingediend bij de Arbeidsinspectie. Dat meldt vakbondsafgevaardigde Frédéric Fortunato.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hadden de opening van dat centrum begin september aangekondigd.

Migranten in transit worden ernaartoe gebracht in afwachting van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken. Volgens de vakbonden van de politie, heeft het veiligheidskorps dat instaat voor het centrum niet de nodige middelen om zijn werk tot een goed einde te brengen. Alle syndicale organisaties hadden tevoren daarom ook negatief geadviseerd over het centrum.

"De plaatsen waar de migranten worden opgesloten zijn geen echte cellen, maar kamers die niet voorzien zijn om mensen vast te houden in termen van hygiëne, toezicht en veiligheid. Bij hun aankomst in het centrum worden de migranten in een zaal zonder vensters opgesloten, zonder voorafgaand medisch onderzoek hoewel sommigen ziekten als schurft of tuberculose hebben. De medewerkers worden daar zonder de nodige bescherming aan blootgesteld", zegt Fortunato.

De NPSV heeft daarom vrijdag klacht ingediend bij de Arbeidsinspectie, bevestigt provinciaal secretaris Mario Thys aan BRUZZ. De klacht wordt ook door de andere bonden gesteund. Een inspecteur heeft maandag een bezoek gebracht aan Steenokkerzeel, en achtte de klacht ontvankelijk.

"Het centrum is in zeven haasten, erg amateuristisch geopend, onder politieke druk, zonder dat een risicoanalyse werd uitgevoerd", klinkt het bij de vakbond. Dinsdagavond meldde het voltallige personeel zich ziek, enkel een beperkte ploeg ging aan de slag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?