Eén administratief centrum voor transmigranten in Steenokkerzeel

Het administratief centrum wordt geïntegreerd in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

Er komt één nationaal administratief centrum voor transmigranten in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel, waar iedereen naartoe zal gebracht worden die via ons land illegaal op doortocht is naar het Verenigd Koninkrijk. Dat maken minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maandag bekend.

Het is de bedoeling dat alle personen die via België illegaal op doortocht zijn naar het VK zullen overgebracht worden naar het nieuwe administratief centrum. Dat wordt volledig geïntegreerd in het huidige gesloten centrum 127bis.

'Alle transmigranten in 127bis'

"In een eerste fase zal het gaan om groepen transmigranten die bij grotere acties worden aangetroffen. Maar het is de bedoeling dat op korte termijn alle transmigranten die - waar dan ook in het land - door lokale of federale politie worden opgepakt hiernaartoe worden gebracht", klinkt het op het kabinet-Jambon.

In het centrum zal de federale politie dossiers administratief afhandelen. Ze kunnen er vingerafdrukken afnemen of opzoekingen in databanken uitvoeren. Maar de betrokken personen zullen er ook opgesloten kunnen worden in afwachting van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Dit zal de lokale politiezones substantieel ontlasten", klinkt het. De federale politie zet extra politievoertuigen in, het leger zorgt dagelijks zelfs voor een bus.

Verdubbelde capaciteit

De maatregel maakt deel uit van een heel pakket maatregelen dat Jambon en Francken maandag voorstellen. Zo wordt op korte termijn ook voorzien in de verdubbeling van de capaciteit in gesloten centra, specifiek voor personen die illegaal op doortocht zijn, van 70 naar 160 plaatsen.

Op de middellange termijn is het de bedoeling dat Francken bijkomende capaciteit creëert via een plan waar hij nog mee naar de regering zal trekken. Vanuit die gesloten centra wordt de terugkeer georganiseerd naar het thuisland of naar het eerste land van binnenkomst in Europa.

Daarnaast komen er intensievere politiecontroles op de reisroutes van de zogenoemde transit-illegalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?