Tweede gezin opgesloten in Steenokkerzeel

Volgens de woordvoerster van de staatssecretaris, Katrien Jansseune, gaat het om een moeder met vijf kinderen uit Azerbeidzjan. "Ze zijn uitgeprocedeerd en hebben meerdere bevelen gekregen om België te verlaten," zegt ze.

Er zit een tweede gezin opgesloten in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dinsdagavond op Twitter. "Tweede illegaal gezin opgesloten in Gesloten Gezinsvoorziening Steenokkkerzeel. Illegaliteit van hardnekkige vertrekweigeraars wordt niet langer getolereerd," zo luidde de tweet van Francken.

Volgens de woordvoerster van de staatssecretaris, Katrien Jansseune, gaat het om een moeder met vijf kinderen uit Azerbeidzjan. "Ze zijn uitgeprocedeerd en hebben meerdere bevelen gekregen om België te verlaten," zegt ze. "Ze hebben het hele cascadesysteem doorlopen: ze zijn niet vrijwillig teruggekeerd en zijn ontsnapt uit de open terugkeerwoningen. De ultieme stap is dan gedwongen terugkeer via de gesloten gezinseenheden."

Servië

Sinds midden augustus verblijft er al een Servisch gezin in de nieuwe woonunits van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Woensdag had de Antwerpse raadkamer nog een procedure van dat gezin tegen de maatregel afgewezen.

"De weg ligt juridisch open. We werken verder," gaf Franken in een reactie te kennen op Twitter. Tegen de beslissing van de raadkamer is wel nog beroep bij de kamer van inbeschuldigingsstelling mogelijk.

Ophef

De woonunits in het gesloten centrum veroorzaakten heel wat ophef. Vorige week trokken nog vijftien middenveldorganisaties naar de Raad van State om de schorsing en opheffing te vragen van het koninklijk besluit dat de modaliteiten van opsluiting van de betrokken gezinnen regelt.

Op 22 augustus verwierp de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het verzoek van het gezin tot schorsing van de uitwijzing, maar een nieuwe asielaanvraag zorgde voor nieuw uitstel van de uitwijzing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?