Storm Ciarán: Brusselse brandweer overstelpt met oproepen, enkele parken terug open

© BRUZZ - Belga
02/11/2023
Updated: 02/11/2023 18.25u

Donderdag trok storm Ciarán over Brussel, met alle gevolgen vandien. De Brusselse brandweer, die omstreeks 18.00 uur al bijna driehonderd oproepen had ontvangen, moest extra personeel optrommelen en kreeg de hele dag versterking van het Rode Kruis.

Naast regenval maakte het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) zich vooral zorgen over de hevige windstoten die op sommige plekken tot wel 90 à 100 kilometer per uur kunnen oplopen. De Brusselse brandweer had donderdagavond omstreeks 18.00 uur bijna driehonderd oproepen ontvangen, voornamelijk voor omgewaaide bomen en takken. Een honderdtal daarvan zijn al afgewerkt, vijftien interventies waren op dat moment bezig, en 180 andere stonden nog op de wachtlijst. De brandweer gaat ervan uit dat niet allemaal hoeven behandeld te worden.

Aan de Wezelslaan in Ukkel is een boom tegen de gevel van een woning gevallen, en in de Grétrystraat in Brussel en de Renbaanlaan in Elsene moest de brandweer tussenkomen omdat delen van een stelling waren weggewaaid. "Gelukkig zijn er tot nu toe nog geen grote rampen geweest, of gewonden gevallen", aldus woordvoerder Walter Derieuw.

De brandweer heeft ook extra personeel opgeroepen en versterking gekregen van het Rode Kruis. "Drie ploegen van vrijwilligers van het Rode Kruis komen drie ploegen van brandweerlui vervangen voor de ziekenwagens die klaarstaan om noodoproepen via 112 te beantwoorden", zegt Derieuw. "We hebben extra ploegen ingeschakeld om de oproepen voor het stormweer te behandelen, en een verkenningsploeg samengesteld die zal nagaan of de oproep een tussenkomst van de brandweer vereist, en hoe dringend en gevaarlijk de interventie is. Er is ook extra personeel opgeroepen om een volledige ploeg in wacht te hebben."

Vertragingen

Bij de NMBS is de snelheid op het spoornet om veiligheidsredenen beperkt tot 80 kilometer per uur waardoor het treinverkeer ernstig verstoord zal zijn. De meeste P-treinen (piekuur) rijden niet terwijl bij de IC-treinen (InterCity) heel wat trajecten zijn gewijzigd. S- en L-treinen (lokale en voorstedelijke treinen) rijden bijna volledig zoals voorzien. Alle aanpassingen aan het net zijn te vinden in de reisplanner.

In de Tielemansstraat heeft een neergekomen boom schade veroorzaakt aan twee geparkeerde auto's.

Brussels Airport

Ook op Brussels Airport zijn er donderdagochtend vertragingen omdat vanwege stormdepressie Ciarán slechts één baan in gebruik is voor vertrekkende en aankomende vliegtuigen in plaats van twee. Zowel voor vertrekkende als aankomende vliegtuigen zijn er momenteel vertragingen van 10 tot 15 minuten of meer.

b940fd35-whatsappimage2023-11-02at114015.jpeg

| Treinen rijden vandaag niet, of met veel vertraging.

Groene ruimtes

Sinds woensdagavond werden ook het Zoniënwoud en de gewestelijke parken, natuurreservaten en bossen in Brussel gesloten waaronder het Scheutbospark, het Jubelpark, het Laerbeekbos en de Abdij Ter Kameren in Elsene.

In de loop van donderdagnamiddag kondigde Leefmilieu Brussel de heropening aan van de meeste sites, met uitzondering van het Dudenpark in Vorst, het Wilderbos in Sint-Agatha-Berchem, het populierenbos Nestor Martin in Ganshoren, het Goede Herderpark in Evere, de Kattenberg in Laken, de Kauwberg in Ukkel en het Park van Woluwe in Sint-Pieters-Woluwe.

Daarnaast lieten Stad-Brussel en Ukkel al weten dat hun parken en kerkhoven donderdag gesloten blijven. In Anderlecht zijn de begraafplaatsen gesloten en in Jette en Schaarbeek zijn de gemeentelijke parken tijdelijk niet toegankelijk.

Hulplijn

Het KMI activeerde woensdag de hulplijn 1722 voor storm- en waterschade waarbij de brandweer moet langskomen. De eenvoudigste manier om 1722 te contacteren is via het onlineloket 1722.be. De aanvraag komt dat rechtstreeks terecht bij de brandweer.

Bellen naar het nummer 1722 is ook mogelijk. De oproep komt dan bij de operatoren van de 112-noodcentrales terecht. Zij behandelen eerst de dringende 112-oproepen voor levensbedreigende situaties en pas in tweede instantie de oproepen naar 1722.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Storm , Ciaran , parken , NMBS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni