Storm Eunice laat zich ook in Brussel voelen: bomen en ramen sneuvelen

CD, EDB, SD
© BRUZZ - Belga
18/02/2022
Updated: 18/02/2022 19.27u

Gestrande treinreizigers, omgewaaide dranktenten en bomen, een P&V-bord dat naar beneden dreigt te vallen en twee gesneuvelde ramen bij Brussel-minister Benjamin Dalle (CD&V): de impact van de storm neemt toe. Heel wat MIVB-trams en -bussen zijn intussen verhinderd door omgevallen bomen of weggewaaide takken. De brandweer wordt overstelpt met interventies.

Momenteel zijn heel wat bussen en trams verhinderd, klinkt het bij de MIVB. Buslijn 41 was ongeveer drie kwartier onderbroken, tram 44 stond twintig minuten stil aan het Vierarmenkruispunt. Tien buslijnen liggen stil omdat er op bepaalde plaatsen bomen of grote takken op de rijweg liggen.

Daarnaast zijn ook de bovenleidingen geraakt van tram 81, aan het eindpunt Marius Renard en tram 4 aan eindhalte Stalle. Trams 39, 44, 8, 81 en 82 kunnen ook niet door omdat er voorwerpen zoals takken of plakkaten op de sporen liggen. "We volgen de ontwikkelingen in reële tijd op," zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme.

Door de harde wind lijkt het anders rustige kanaal op een stromende rivier.

Brandweer overstelpt

De Brusselse brandweer is overstelpt, zegt woordvoerder Walter Derieuw. De brandweer is momenteel bezig met tientallen interventies, zo'n honderd interventies werden afgesloten en zo'n tweehonderd interventies staan in de wacht. Er zou nog slechts één pompwagen in de kazerne staan die wordt voorbehouden voor branden. Bijna alle brandweermannen zijn op interventie, er zouden nog minder dan tien manschappen in de kazerne aanwezig zijn.

Een van die interventies betreft het paneel van P&V verzekeringen, bovenop het bekende hoge kantoorgebouw aan de Kruidtuin. "Het paneel dreigt door de windstoten naar beneden te komen", zei Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. "De brandweer is ter plaatse en stuurt nu ook een klimploeg uit, want de plek is te hoog om met een ladder te bereiken."

20220218 storm eunice logo P&V

Intussen heeft de politie een perimeter ingesteld rond de zone, zegt burgemeester van Sint-Joost-ten-Node op Twitter. Op foto's is te zien hoe het glas van een buskotje er aan diggelen ligt.

Op het Rouppeplein is een dranktent aan café Au Saint d'Hic ineengestuikt. Minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) laat dan weer weten dat er stormschade is aan zijn kabinet. Twee ramen zijn gesneuveld, gelukkig zonder lichamelijke letsels.

Dienstverlening stopgezet

Ook de hinder bij de NMBS is groot. Een trein uit Brussel was gestrand in Denderleeuw en in West- en Oost-Vlaanderen ligt het treinverkeer sinds 14 uur (bijna) volledig stil. Ook tussen Mechelen en Brussel is er geen verkeer. NMBS zegt dat de reizigers alternatieven zullen moeten zoeken. Op die laattijdige beslissing om treinen te schrappen, is veel kritiek.

Maaltijdkoerier Deliveroo heeft door het stormweer de dienstverlening ook stopgezet. "We zullen de situatie blijven monitoren en in nauw contact blijven met onze partners en koeriers om hen te laten weten wanneer we van plan zijn deze gebieden weer te openen," zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel in een persbericht.

Parken en bossen gesloten

Leefmilieu Brussel had eerder besloten om de toegang tot parken, bossen en parkeerplaatsen in het Zoniënwoud vanaf vrijdagmiddag 12 uur te sluiten. Iedereen wordt aangeraden om gedurende de sluitingstijd in het bijzonder de omgeving van bomen te vermijden.

De parken en begraafplaatsen van de Stad Brussel zijn vanaf vrijdag 18 februari om 10 uur gesloten voor het publiek. Ten vroegste in de loop van dinsdag zullen ze weer opengesteld worden, zo meldt Leefmilieu Brussel vrijdag. Normaal gezien zou vanaf dinsdag de wind in kracht afnemen. In dat geval zullen de groene ruimten, "na inspectie, schoonmaak en beveiliging", weer opengesteld worden.

20220218_Het Koning Boudewijnpark in Jette is gesloten omwille van de aangekondigde storm Eunice_(c)_Peter Dhondt-BRUZZ.jpg

Het Koning Boudewijnpark in Jette is, net als andere parken en bossen, gesloten omwille van de aangekondigde storm Eunice.

Ook Brussel Mobiliteit had aangeraden voorzichtig te zijn. “Er wordt voor vanavond en de komende dagen zwaar stormweer verwacht. Wees voorzichtig op de baan en let op voor voetgangers en fietsers: rukwinden kunnen hen uit balans brengen. Bewaar dus zeker voldoende afstand,” klonk het op de officiële Twitterpagina.

Verschillende Brusselse scholen besloten ook om de deuren te sluiten.

Noodnummer 1722

Stad Brussel heeft op voorhand laten weten dat het noodnummer 1722 geactiveerd werd. Wie hulp van de brandweer nodig heeft bij bijvoorbeeld overstroming, kan bij het noodnummer terecht.

Daar staan de telefoons intussen roodgloeiend. Binnenlandse Zaken raadt daarom aan om het e-loket van www.1722.be te gebruiken. Een digitale aanvraag is "de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen", klinkt het. Wie in levensgevaar is, moet nog steeds het noodnummer 112 bellen.

Het KMI had wegens de wind waarschuwingscode oranje ingesteld voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. "Bij code rood moet er minstens 65 procent kans zijn op rukwinden aan 130 kilometer per uur of meer over een voldoende groot gebied", verklaart weerman David Dehenauw.

Aan de kust wezen sommige modellen op windstoten van meer dan 130 km/u. Het is meer dan 20 jaar geleden dat zulke sterke windstoten geregistreerd werden.

Sinds het begin van de namiddag is storm Eunice ook officieel een Belgische storm.

Francis Bauwens van het KMI over storm Eunice.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , storm Eunice , code oranje KMI

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni