© Comité Alhambra

Het Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid heeft de straatprostitutie in kaart gebracht. Naast bekende plekken als de Alhambrawijk, de buurt rond het Noordstation en de Louizalaan, duiken er de laatste jaren ook prostituees op in een aantal minder gekende straten. Het gaat om de de buurt van de Ter Kamerenabdij en enkele straten in laag Sint-Gillis bij het Zuidstation.

Het Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid brengt de straatprostitutie onder in vier wijken.

De Alhambrawijk
De prostituees in de Alhambrawijk zijn relatief jong: de meeste zijn niet ouder dan 25 jaar. Het gaat voor een groot deel om heteroseksuele prostitutie, maar Alhambra heeft ook transseksuele prostitutie en travestieten uit Zuid-Amerika.

Het gaat volgens de studie nog om twee hotels met tientallen kamers aan weerszijde van de Lakensestraat. Het een bevindt zich in de Van Gaverstraat, het ander in de Koopliedenstraat.

Sinds eind 2013 is er een maatregel van kracht die de straatprostitutie opnieuw toelaat op de Albert II-laan na 22 uur, uitsluitend aan de kant van Brussel-Stad. Deze maatregel is bedoeld om de overlast in de Alhambrawijk terug te dringen. Maar volgens buurtbewoners dijt de prostitutie juist uit.

(Lees verder onder de kaart)

De Louizalaan

De straatprostitutie op de Louizalaan bestaat al erg lang. Ze vindt ‘s avonds plaats en brengt weinig klachten voort. De prostitutie gebeurt vooral in hotels in de buurt en in de auto's van de klanten.

De Ter Kamerenabdij
In Elsene komt de laatste jaren heteroseksuele straatprostitutie voor in de buurt van de Ter Kamerenabdij. Dit fenomeen, dat eind 2013 voor het eerst werd waargenomen, zou ofwel volgen uit een verplaatsing van de straatprostitutie van de Louizalaan en de Alhambrawijk naar de Emile Duraystraat, ofwel gaat het om een nieuwe activiteit.

Zuidwijk
Vroeger bestonden er nabij het Zuidstation in Sint-Gillis meerdere prostitutiehuizen en -bars. Uit politiecontroles is gebleken dat de prostitutie stilaan weer op gang komt in laag Sint-Gillis. Een aantal bareigenaars stellen meisjes te werk die vooral op straat actief zijn. Het gaat om enkele Afrikaanse en Braziliaanse vrouwen en enkele personen uit Oost-Europese landen. Deze prostituees zouden over één of twee kamers beschikken boven een van de etablissementen.

Daarnaast zouden er twee of drie tamelijk oude Maghrebijnse prostituees zijn, die eveneens op straat werken en de klanten meenemen naar kamers in de Ruslandstraat.

Vrijdag 30 oktober vindt er naar aanleiding van de studie van het Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid een studiedag plaats over de gecoördineerde aanpak van prostitutie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie