Een verontwaardigde inwoonster van Laken merkte midden op de dag op Paasmaandag dat de straatverlichting overal in haar wijk brandde: 'Pure verspilling'

| Een verontwaardigde inwoonster van Laken merkte midden op de dag op Paasmaandag dat de straatverlichting overal in haar wijk brandde: 'Pure verspilling'

Straatverlichting in westen Brussel draait al maanden overuren: 'Te veel elektriciteit?'

Sara De Sloover
© BRUZZ
21/04/2022

Inwoners van westelijk Brussel klagen dat de straatverlichting in hun buurt overdag blijft branden, en dat terwijl de energieprijzen de pan uitwingen. De oorzaak blijkt een typisch Belgisch probleem. Sinds dit jaar zijn de distributienetbeheerders verantwoordelijk voor de signalen naar de straatlantaarns. Sibelga en de Vlaamse netbeheerder Fluvius delen een aantal hoogspanningscabines, en dat zorgt voor storingen.

BRUZZ kreeg op Paasmaandag een verontwaardigde e-mail van Anne Mathues, inwoonster van Laken, in de digitale bus.

"Om 10 uur 's morgens merkte ik tot mijn grote verbazing dat de straatverlichting nog brandde in verschillende straten in Laken en omgeving", schreef ze, om te vervolgen met een lijst van 13 straten en lanen, van de Forumlaan tot de Romeinsesteenweg en de buurt rond de Heizel.

"In een 'normale' context is het al schandalig om energie te verspillen, maar in de huidige omstandigheden met de verdubbeling van de prijzen en de dramatische gevolgen voor ons milieu, is dit volkomen onaanvaardbaar. Tegelijk geeft de regering tips om de consumptie van de burgers te verminderen, en groeit de staatsschuld aan."

"Zondag op de middag zag ik de straatlantaarns aan één kant van de Brogniezstraat weer branden. Het hele systeem slaat zo tilt als een achterdeur"

Dirk Gillis, inwoner van Anderlecht

straatverlichting_3.jpg

| Straatlantaarn brandt overdag in Laken

Mathues had haar verontwaardiging ook gedeeld op Facebook, waar andere inwoners haar antwoordden dat ze de schepenen, de burgemeester en ook Leefmilieu Brussel in de afgelopen weken al hadden aangeschreven over het probleem, maar dat ze nog geen antwoord hadden gekregen.

De intercommunale Sibelga is verantwoordelijk voor de straatverlichting in de straten waar de verlichting overdag aan was. En dat probleem beperkt zich niet tot Laken. Ook een inwoner van Anderlecht, Dirk Gillis, meldde ons in de paasvakantie dat in zijn straat en aanpalende straten en ook de Anderlechtsesteenweg in Brussel-Stad de verlichting om 11 uur 's ochtends nog aan was. Hij liet weten dat dat niet de eerste keer was, ondanks talloze meldingen op FixMyStreet. "Iemand te veel elektriciteit?"

Woensdag laat Gillis weten dat het probleem in zijn eigen straat intussen verholpen is. "Maar zondag op de middag zag ik de straatlantaarns aan één kant van de Brogniezstraat in Anderlecht weer branden. Tegelijk zitten sommige straten 's nachts in het donker. Er is geen peil op te trekken. Ik heb het gevoel dat het hele systeem zo tilt slaat als een achterdeur."

"Fluvius stuurt signalen naar de straatverlichting, Sibelga ook, en soms overlappen die signalen. Dat levert dan een storing in de cabine op"

Serena Galeone, woordvoerster Sibelga

Navraag bij Sibelga leert dat er inderdaad een structureel probleem aan de basis ligt van de op hol geslagen straatverlichting in bepaalde delen van de stad.

"Tot eind december 2021 was hoogspanningsnetbeheerder Elia verantwoordelijk voor het 's ochtends en 's avonds uitsturen van een signaal naar de lichtpalen in het land om uit en aan te gaan", legt woordvoerster Serena Galeone van Sibelga uit aan BRUZZ. "Sinds 1 januari is de fakkel verplicht overgenomen door de distributienetbeheerders in de gewesten. In Brussel is dat dus Sibelga, in Vlaanderen is dat Fluvius."

Fluvius en Sibelga delen om historische redenen 9 van de 48 hoogspanningsinstallaties in Brussel, en ook nog een paar in de Vlaamse Rand. "Vanuit de cabines in Haren bijvoorbeeld wordt een deel van Wemmel en Grimbergen bediend", zegt Galeone.

Kruisende signalen

Het is vanuit die hoogspanningscabines dat het signaal voor de straatverlichting om aan of uit te floepen wordt gegeven. En in die gedeelde cabines loopt het sindsdien mis. "Fluvius stuurt signalen naar de straatverlichting, wij ook, en soms overlappen die signalen. Dat levert dan een storing in de cabine op."

"Vooral in Anderlecht, Laken, Heembeek en een deel van Brussel-Stad raakt de straatverlichting daardoor in de war." Een oplossing is in de maak voor de laatste straten waar dat nog zo is, belooft Galeone. "We zijn de parametrering van de signalen aan het aanpassen, zodat er nergens overlap meer is."

Zie je toch nog straatverlichting aan overdag? Dan kun je naar de dispatching van Sibelga bellen via 02/274 40 66, of een melding doen van de storing via de website van Sibelga.

Dit artikel kwam tot stand dankzij meerdere tips van lezers. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Brussel-Stad, Laken, Neder-Over-Heembeek, Samenleving, Milieu, straatverlichting, Sibelga, hoogspanningscabine, elektriciteit, storing, Elia, Fluvius, straatlantaarns

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni