Binnenkort 7.000 intelligente straatlantaarns in Brusselse straten

Deze winter zorgt Sibelga ervoor dat 7.000 straatlantaarns op afstand gecontroleerd kunnen worden. De lampen kunnen indien nodig ook met bewegingsdetectoren uitgerust worden. Op de Vandenpeereboomstraat moet dat bijvoorbeeld sluikstorters afschrikken. Een test op fietspaden aan de Ninoofsepoort kon het Gewest dan weer niet overtuigen.

Op afstand regelbare straatlantaarns hebben nogal wat voordelen. Zo kunnen ze gedimd worden, bijvoorbeeld in functie van de helderheid op dat moment van de nacht. De lantaarns kunnen ook melden dat ze stuk zijn, zodat ze sneller hersteld raken. En als er bewegingsmelders worden op aangesloten, kan de lamp zijn intensiteit ook verhogen als er een persoon of voertuig nadert.

Sibelga wil nu 7.000 van die lampen installeren op gemeentewegen volgende winter. Dat meldt La Capitale en bevestigt het bedrijf ook aan onze redactie. Ruim 1.000 daarvan zijn nagelnieuw en wordt nieuw geïnstalleerd. Bij 5.700 andere gaat het om bestaande verlichting die mits lichte aanpassingen ook van op afstand kan gecontroleerd worden.

Sluikstorters verlicht

Aan de Vandenpeereboomstraat in Molenbeek – een beruchte hotspot voor sluikstorters -komen er bijvoorbeeld lampen die de lievelingsplekken voor sluikstorters in licht doen baden zodra een persoon de plek nadert.

Sibelga is enkel verantwoordelijk voor de gemeentewegen, terwijl Brussel Mobiliteit over gewestwegen gaat. Op die laatste worden intelligente lichten vooral gebruikt in de tunnels. “Als het buiten erg klaar is, dan is de verlichting in de tunnel dat ook, legt Inge Paemen van Brussel-Mobiliteit uit. “Zo is het contrast voor de tunnelgebruikers niet zo abrupt.”

Een test met intelligente verlichting op een fietspad aan de Ninoofsepoort heeft het Gewest dan weer niet kunnen overtuigen. De verlichting werd er feller als er een fietser aankwam. “Maar camera’s trekken vandalisme aan,” weet Paemen. “Bovendien zit je dan met een donkere vlek als er net niemand is. Dat is niet bevorderlijk voor het veiligheidsgevoel. Ten slotte bleken de investeringskosten ook niet op te wegen tegen de besparingen qua energie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?