Slimme straatverlichting voor fietsers aan Ninoofsepoort

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het park aan de Ninoofsepoort, tussen Kleine Ring en kanaal, gezien vanaf het dak van het Mima, met het bouwterrein van Besix op de voorgrond.

Het Brussels Gewest voert ter hoogte van de Ninoofsepoort een test uit met intelligente verlichting. Wanneer er een fietser passeert, neemt de lichtsterkte van de lantaarnpalen er toe om de zichtbaarheid te vergroten.

Dat schrijft de krant La Capitale maandag.

Naar het voorbeeld van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, die werkt met een lichtplan en slimme straatverlichting om het veiligheidsgevoel te verhogen en de clandestiene sluikstorters te ontraden, voert Brussel Mobiliteit zijn eigen lichtexperimenten uit.

Aan de Ninoofsepoort staat zo’n detectiesysteem nu al in functie van fietsers, zegt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Als een fietser waargenomen wordt, zal het licht er feller gaan schijnen. Dat is niet alleen veiliger, maar ook energiezuiniger en beter voor de biodiversiteit in de stad.

Inventaris van licht

De test met de slimme verlichting kadert in het Brusselse lichtplan, dat de lichtinfrastructuur in het Gewest moet harmoniseren en vergroenen. Voorlopig bestaat minder dan 10 procent van de straatverlichting op de gewestwegen uit LED-lampjes. “Maar Brussel Mobiliteit stelde wel een lichtinventaris op, waardoor we nu over de juiste informatie beschikken”, aldus Van den Brandt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?