Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek
© Google-BRUZZ | De Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek, hier ter hoogte van metrohalte Beekkant, De Alphonse Vandenpeereboomstraat, is het doelwit van sluikstorters

Slimme straatverlichting moet sluikstorters afschrikken

TDN
© BRUZZ
20/09/2019
Updated: 20/09/2019 17.25u

De Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek krijgt een afgescheiden fiets- en wandelpad. Dat verneemt BRUZZ van schepen Jef Van Damme (SP.A). Over de volledige lengte van de straat, vooral bekend bij sluikstorters, zal ook slimme straatverlichting geplaatst worden.

Wie in Molenbeek al eens langs het braakland aan de spoor- en metrolijnen bij de stations Ossegem, Beekkant en Weststation passeerde, wordt met de onaangename Alphonse Vandenpeereboomstraat geconfronteerd. De straat is een beruchte hotspot voor sluikstorters en werd door jullie verkozen tot de ‘vuilste plek van Brussel’.

Op lange termijn moet de volledige site langs de Alphonse Vandenpeereboomstraat een ander gelaat krijgen. Mogelijk zelfs met een gloednieuw waterpretpark. “Maar we weten nog niet goed hoe die terreinen ingevuld zullen worden. In afwachting van meer duidelijkheid creëren we alvast een belangrijke fietsverbinding”, zegt Van Damme, bevoegd voor Openbare Werken in Molenbeek.

Slimme lichten tegen sluikstort

Er komt een wandel- en fietspad van bijna 3 meter breed over de volledige lengte van ongeveer een kilometer. De ingreep moet de straat niet alleen verkeersveiliger, maar ook aangenamer maken.

“We plaatsen intelligente verlichting, die aanspringt bij menselijke beweging. Sluikstorters gaan plots vol in het licht staan", legt Van Damme uit. "Dat zal hopelijk een afschrikkend effect hebben. Helemaal zal het probleem niet opgelost zijn, maar het is toch een stap in de goede richting. Hopelijk zullen veel fietsers het pad gebruiken, zodat er ook nog extra sociale controle is."

De gedeeltelijke heraanleg van de Alphonse Vandenpeereboomstraat zal 700.000 euro kosten. Met ook nog eens ruim 300.000 euro voor de slimme verlichting zal het totale kostenplaatje zo'n 1 miljoen euro bedragen. Molenbeek betaalt 200.000 euro, netbeheerder Sibelga en Brussel-Mobiliteit hoest de rest van de rekening op. De werken zouden in januari 2020 van start kunnen gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Mobiliteit, Weststation, Alphonse Vandenpeereboomstraat, Jef Van Damme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie