NMBS vraagt 27 miljoen voor terrein Weststation

© Saskia Vanderstichele
| Braakland langs de sporen in Molenbeek, met in de verte het Weststation.

De vraagprijs voor het deel van de terreinen aan het Weststation die nu nog in handen zijn van de NMBS bedraagt 27 miljoen euro. Dat is gezegd in het Brussels parlement. Het Brussels Gewest wil de grond graag kopen om er een nieuwe wijk te ontwikkelen. Langs de spoorlijn zou ook een nieuwe fiets- en wandelverbinding komen.

Het braakland langs de spoor- en metrolijnen tussen Weststation en Ossegem in Molenbeek geldt als een van de strategische grondreserves in het hoofdstedelijk gewest. Net als bijvoorbeeld op de Josaphatsite en aan Delta moet er op termijn een nieuwe wijk verrijzen.

De herontwikkeling van de site kwam tot nu toe echter nog niet van de grond omdat de spoorwegen nog eigenaar zijn van een groot deel van de zone. Het enige concrete project tot nu toe is de Infrabel Academy, een nieuw opleidingscentrum voor spoorberoepen.

De NMBS heeft recent wel kenbaar gemaakt dat het de overgebleven gronden, goed voor 13 hectare, wil verkopen voor 27 miljoen euro. Dat verklaarde Tom Sanders, topman bij het gewestelijke planningsbureau Perspective, tijdens een uiteenzetting in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement.

Centrum voor wetenschappen
Het Gewest wil de grond graag verwerven om er een nieuwe wijk te ontwikkelen, met behalve woningen ook een park en andere voorzieningen. “Naast het station zou een functie met uitstraling kunnen komen om de buurt een nieuwe dynamiek te geven”, aldus Sanders. “Een van de pistes daarbij is een centrum voor wetenschappen.”

Langs de spoorlijn zou ook een verbinding komen voor voetgangers en fietsers, tussen de Ninoofsesteenweg (Weststation) en de Gentsesteenweg (Ossegem). “Dat kan een bufferzone zijn tussen de geplande woningen en de spoorweg.”

Over een eventuele tijdelijke openstelling van tenminste een deel van de site als park, is nog altijd geen duidelijkheid, ondanks een eerdere belofte van minister-president Rudi Vervoort (PS). “Dit zou eventueel kunnen nog voor het Gewest eigenaar is, maar dit hangt af van de verdere onderhandelingen met de NMBS”, aldus nog Tom Sanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?