Brussel Helpt

Straatverplegers lanceert crowdfunding voor bemiddelingshonden

9485835e-fridamaraudeinfirmiersderue.jpg
© vzw Straatverplegers
| De jonge münsterländer Frida op haar ronde in Brussel
© vzw Straatverplegers
| De jonge münsterländer Frida op haar ronde in Brussel

Straatverplegers, de vzw die zich ontfermt over Brusselse daklozen, zet sinds dit jaar drie honden in. Die moeten het contact met daklozen gemakkelijker maken. Voor het project met bemiddelingshonden is de vzw op zoek naar 10.000 euro. "Honden maken bepaalde thema's bespreekbaar."

Vzw Straatverplegers lanceerde in 2021 al een project met bemiddelingshonden. Intussen telt het Brusselse team drie viervoetige collega's, waaronder de tweejarige münsterländer Frida, die al een jaar met psychologe Sarah de straat op trekt.

"Frida was erbij toen we met meneer B. over een woning spraken, een heel gevoelig onderwerp voor hem," vertelt ze. "Frida begon hem toen likjes te geven en wilde om de paar minuten met hem spelen. Daardoor kon meneer B. zich ontspannen en afstand nemen van zijn probleem. We hebben ingezien wat hem dwars zat en hij voelde zich begrepen."

Drie kleine hondjes

"In de loop van de ontmoetingen hebben we gezien dat de hond een bemiddelende rol kan spelen en het mogelijk maakt bepaalde thema’s anders te bespreken: hygiëne, welzijn, gezondheid, voeding, of moeilijkere onderwerpen," besluit Sarah. Naast haar hond Frida zijn er ook Youki, een twee jaar oude Praagse Rattler, en Walt.

Met die laatste hond, een negenjarige Jack Russell, ging het project in 2021 van start. “In 2021 vertelde meneer L. ons over de hond die hij enkele jaren eerder had verloren. Hij dacht constant aan het gezelschap van het diertje waaraan hij veel plezier had beleefd en dat hij nu erg miste," herinnert verpleegster en Walts baasje Gaëlle zich. "Ik had toen het idee om op een boswandeling met een patiënt, mijn hond Walter mee te nemen. Zo is het avontuur van de dierenbemiddeling begonnen."

Crowdfunding

De bemiddelingshonden helpen de straatverplegers een vertrouwensband te kweken met de patiënten die ze op straat begeleiden, maar ze worden ook ingezet tijdens bezoeken aan ex-daklozen die door de vzw geherhuisvest zijn. Het project wordt door alleen door de vzw gefinancierd, en die is nu op zoek naar geld.

Tegen eind augustus wil vzw Straatverplegers 10.000 euro verzamelen via een crowdfunding. Dat geld is nodig om de opleidingen van de honden te betalen, net als het materiaal dat tijdens hun rondes gebruikt wordt. "De kosten voor de dierenarts betalen de baasjes momenteel zelf," klinkt het nog bij de organisatie.

*Ter info: op de laatste zaterdag van november staat de 'Grootste Spaghettislag Ter Wereld' van BRUZZ helemaal in het teken van vzw Straatverplegers. Meer info via bruzz.be/brusselhelpt

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?