20180608- MG 0589

Artiesten zijn volop bezig met het aanbrengen van street art in de voormalige Delhaize Molière.

Street art van wereldniveau in leegstaande Delhaize

Kevin Van den Panhuyzen, Tim De Neve
© BRUZZ
08/06/2018

Straatartiesten en graffitikunstenaars leven zich uit op de grote muren van de oude Delhaize op de Waterloosesteenweg in Elsene. Daar opent begin september de STROKAR Inside, een platform volledig gewijd aan de internationale straatkunst. “Zoiets bestaat nergens ter wereld.”

Bouwpromotor Besix Red probeert vergunningen te krijgen om de oude Delhaize om te vormen tot een wooncomplex. Terwijl Besix de administratieve rompslomp afhaspelt, staat het gigantische gebouw gewoon leeg.

Straatartiesten roken hun kans en sloten met Besix een overeenkomst af om er hun kunst tentoon te stellen. STROKAR Inside was geboren.

Sinds maart zakten graffitispuiters van de hele wereld af naar Elsene om er hun street art op de grote muren van de voormalige Delhaize aan te brengen. “Die muren zijn geweldig. Straatartiesten kunnen zich volledig laten gaan”, zegt initiatiefnemer Fred Atax aan BRUZZ. (Lees verder onder de galerij).

Crème de la crème

“Dit moet het centrum zijn voor de crème de la crème van de internationale straatkunst”, toont Atax zich ambitieus. STROKAR Inside moet een unieke ruimte worden in Europa waar de grootste legendes de graffitikunst aan de man kunnen brengen.

“In Berlijn bestaat zoiets voor de Berliners, maar wij willen behalve Belgische ook internationale street artists tonen. Brazilianen, Amerikanen en Japanners komen hier spuiten. Dat is uniek”, aldus Atax.

De Franse artieste Softwix is een van de eerste artiesten die een kunstwerk afwerkt in de voormalige Delhaize. “Dit is de grootste muur waarop ik al heb gewerkt”, glundert ze. Dat haar werk tentoongesteld zal worden tussen werken van bekendere artiesten, vindt ze fantastisch. “Ik voel me erg geprivilegieerd.”

Van die andere artiesten mogen we heel wat verwachten, laat Fred Atax weten. “Er komen twee legendarische straatartiesten uit New York”, maar wie die twee artiesten zijn, wil hij nog niet verklappen. Grote namen als Toxic, Cope2, T-Kid en Vhils kan de organisator wel al aankondigen. “Je gaat van je stoel vallen”, waarschuwt Atax. “Hier zijn grote muren voor grote artiesten.”

Meer dan 100 artiesten

Behalve expositieruimtes wil STROKAR ook graffitiworkshops en filmvoorstellingen over de street art-beweging organiseren in de oude Delhaize. De initiatiefnemers spelen ook met het idee om een eigen bier te brouwen en er sociale wijkprojecten op poten te (laten) zetten.

Op 6 september moet de STROKAR Inside de deuren openen. Behalve tien Belgische street artists, onder wie de in Brussel geboren Steve Locatelli, zullen meer dan 100 internationale kunstenaars hun werk tonen. Atax mikt op 20.000 bezoekers in 2018.

Aanvankelijk sloot STROKAR, verlan voor het Engelse hearth stroke, een overeenkomst af met Besix Red tot eind december. Maar het woonproject van de promotor kreeg een negatief advies van de overlegcommissie. Bovendien is er een aanvraag lopende om de oude Delhaize te erkennen als bouwkundig erfgoed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Stedenbouw , streetart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni