Strenger taalbeleid in Beersel

Ook de gemeente Beersel voert nu een strenge taalpolitiek om de ontnederlandsing tegen te gaan. Zo krijgen handelaars en immokantoren de vraag om Nederlands te gebruiken.

De meerderheid van N-VA, CD&V, SP.A en Groen! keurde de nieuwe aanpak goed.

De immobiliƫnkantoren staan alvast niet te springen om de maatregel om te zetten. 70 procent van hun klanten komt immers uit Brussel.

Voorts krijgen de straatnaambordjes een Vlaamse leeuw. En nieuwe inwoners krijgen informatie over waar en hoe ze Nederlands kunnen leren. Er komen ook taalzomerkampen voor kinderen en jongeren.

"Bedoeling is om de mensen te sensibiliseren," zegt schepen voor Cultuur en Vrije Tijd Eddy Deknopper (CD&V) in De Morgen. "Dit is geen heksenjacht, maar een combinatie van aandacht voor het Vlaamse karakter van de streek en een gastvrij onthaal."

Op FM Brussel verduidelijkt Deknopper het plan. "Nieuwe mensen krijgen een onthaalpakket, waarin in verschillende talen uitgelegd wordt dat het belangrijk is om in een Vlaamse gemeente Nederlands te leren. We zullen ze dan meteen de mogelijkheden geven om in Beersel taallessen te volgen. Daarnaast wille we de nieuwkomers twee cheques geven om met onze bibliotheek en ons cultureel centrum kennis te maken."

Vlaams parlementslid Luckas Vander Taelen, van wie de partij de maatregelen nochtans goedkeurde, noemt de beslissing in De Morgen absurd en naast de kwestie. "De randgemeenten zijn geobsedeerd door de verfransing," vindt Vander Taelen, die erop wijst dat er vooral een fenomeen van internationalisering is, met als gevaar dat de streek gaat ontnederlandsen. "Maar dat probleem gaat men niet oplossen met Vlaamse leeuwtjes."

Vander Taelen stelt dat de Brusselse bevolkingsexplosie automatisch een migratiegolf naar de Rand op gang brengt. Het is volgens hem zaak ervoor te zorgen dat die emigranten al Nederlands kunnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?