Stroomversnelling voor nieuwe Wetstraat

© brusselnieuws.be
17/12/2010
Het project voor een nieuwe stadswijk rond de Wetstraat wordt een beetje concreter. De Brusselse regering heeft zonet een ‘perimeter van Gewestelijk Belang’ goedgekeurd, de eerste in zijn soort in het gewest. Ontwikkelaars weten nu waar ze zich op stedenbouwkundig, architecturaal en esthetisch vlak aan moeten houden.

U herinnert zich de schetsen van Christian de Portzamparc vast wel. De Franse architect won de wedstrijd voor de heraanleg van de Wetstraat en de omliggende wijk. De tekeningen van de sterarchitect lieten een Wetstraat zien met tram, enkele in het oog springende torengebouwen, en veel meer groen.

De tekeningen van de Portzamparc zijn niet meer dan inspiratietekeningen en ondertussen weten we ook dat er géén tram komt. Ook de torens op de schetsen zou in werkelijkheid heel wat minder hoog kunnen worden. Maar de kans dat de filosofie van zijn project het volgende decennium tot concrete resultaten leidt, is sinds gisteren wel een pak groter. De regering keurde immers een Perimeter van Gewestelijk Belang (PGB) goed. Daarnaast gaf de regering ook haar fiat voor een Gewestelijke Stedenbouwkunige Verordening voor de zone. Het is de eerste keer dat de twee instrumenten worden gebruikt in het gewest.

De perimeter betekent dat het Gewest en niet de gemeente de bouwvergunningen zal afleveren. Door de goedkeuring van de PGB worden ook de lange termijnen omzeild die een Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) met zich meebrengt, laat minister-president Charles Picqué (PS) weten in een mededeling.

Volgens het kabinet Picqué wint het nieuwe stadsproject op deze manier al snel anderhalf jaar tijd. "Met de goedkeuring tonen we ook dat het ons menens is met dit project," zegt woordvoerster Christine Léonard aan brusselnieuws.be.

Of zoals Picqué het zelf verwoordt in de mededeling: "Met de goedkeuring van deze nieuwe stedenbouwkundige verordening willen wij de juridische zekerheid waarborgen van het project zoals dit werd aangebracht door Christian de Portzamparc en gekozen door het Gewest, maar ook voor de promotoren, die nu al hun eigen project kunnen verfijnen in functie van het stedenbouwkundig kader dat is vastgelegd."

"De procedure van het BBP verloopt zoals gebruikelijk en zal worden onderworpen aan een effectenstudie. Het Stadsproject Wet is één van de essentiële elementen in de ontwikkeling van de Europese Wijk, die niet alleen de eerste pool is van Europese en internationale tewerkstelling, maar ook een divers woongeheel en een recreatieve en culturele ruimte moet worden die voor iedereen toegankelijk is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni