Bellen tijdens her rijden met de auto is verboden

| De studente had haar telefoon uitgeleend aan een oplichter.

Studente veroordeeld tot werkstraf voor medewerking aan oplichting

© Belga
18/10/2023

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdag een studente uit Elsene veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur omdat ze had meegewerkt aan een oplichting. Ze had haar bankkaart en -rekening ter beschikking gesteld van de oplichters, die de rekening gebruikten om er de opbrengst van hun misdrijven op te storten.

Het slachtoffer had een WhatsApp-bericht gekregen dat zogezegd afkomstig was van haar dochter, waarin die beweerde dat ze een nieuwe gsm had gekocht en zei dat ze wat geld nodig had om facturen te betalen. De moeder ging daarop in en stortte in totaal zo'n 5.500 euro. Een deel van dat geld, 2.300 euro, kwam op de rekening van de studente uit Elsene terecht.

Ik had via een vriendin een man ontmoet die me voorstelde om mijn bankkaart en -rekening uit te lenen", zei de vrouw zelf. "Ik zou daar een mooi bedrag, zo'n 1.000 euro, mee kunnen verdienen. Maar dat geld heb ik natuurlijk niet gezien, ik ben zelfs geld kwijtgeraakt."

Het parket eiste voor de jonge vrouw een werkstraf van 80 uur, iets waar haar advocate mee akkoord ging. "Ze zag dit als een opportuniteit om snel wat geld te verdienen en heeft er zich geen vragen bij gesteld. Dat had ze natuurlijk beter wel gedaan, maar ze is naïef geweest. Ze is aan een succesvolle universitaire studie bezig, en een werkstraf zou haar inderdaad toelaten haar toekomst niet te hypothekeren."

De rechtbank volgde beide partijen en legde de jonge vrouw een werkstraf van 50 uur op. Als ze die niet naar behoren uitvoert, wacht haar een gevangenisstraf van 12 maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, oplichting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni