Studenten ontwikkelen wandelapp voor Zoniënwoud

Twee studenten van de Odisee Hogeschool werken aan een app die de wandelroutes van het Zoniënwoud in kaart brengt. De app moet zorgen voor een betere beleving voor de bezoeker en tegelijkertijd de kwetsbare natuurgebieden beschermen.

Senne Valvekens en Gert Van der Bremt zijn laatstejaarsstudenten aan de Odisee hogeschool en waren meteen bereid om in te gaan op het voorstel van de vzw Groene Stapstenen om samen de applicatie te ontwikkelen.

“Ik heb altijd al een hart voor de natuur gehad en kom graag in het Zoniënwoud,” vertelt Van der Bremt. "Bovendien leek het me een interessante uitdaging om een thema als milieu te combineren met ICT.”

Rust voor fauna en flora

De app is niet alleen handig voor wandelaars, maar biedt ook verschillende voordelen voor de fauna en flora van het woud. Samen met boswachters en natuurgidsen stippelden de studenten programmeurs routes uit om kwetsbare gebieden te ontlasten.

Zo zijn de das en boommarter sinds enige tijd weer opgedoken in het Zoniënwoud, maar om zich optimaal te kunnen settelen kunnen ze wel wat rust gebruiken. De wegen die de app toont, leiden je om de habitat van de das en boommarter heen en tonen je andere mooie en verborgen plekjes.

Crowdfunding

Om de app te realiseren zijn er meer middelen nodig, een bedrag van 12.000 euro om precies te zijn. Daarom hebben de studenten een crowdfundingcampagne opgestart op Growfunding, een platform dat de ontwikkeling van Brusselse stadsprojecten stimuleert.

Aan de financiële bijdrages hangen ook beloningen vast. Zo kan je vanaf een bijdrage van veertig euro op nachtsafari in het Zoniënwoud. Er kan zelfs een route met jouw naam komen, maar daar hangt wel een prijskaartje van duizend euro aan vast.

"Indien het gewenste bedrag wordt ingezameld, zal de applicatie gelanceerd worden tijdens de Week van het Bos in oktober", zegt boswachter Jan Van Schepdael van Groene Stapstenen vzw. Lukt dat niet, dan zal een nieuw studententeam er volgend jaar aan verder werken. "Maar de app komt er sowieso", belooft Van Schepdael.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel