Zeldzame boommarter waargenomen in Zoniënwoud

Updated: 09-04-2019 - 15:25

In maart heeft Natuurpunt een boommarter op beeld kunnen vastleggen in het Zoniënwoud nabij Brussel. Het is de eerste keer dat de soort met zekerheid is waargenomen in het gebied, zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dinsdag in een persbericht.

De boommarter is in Vlaanderen een zeldzame verschijning. Dat het diertje in het Zoniënwoud is waargenomen, is volgens ANB dan ook goed nieuws. De dieren volgen namelijk een kieskeurig en veelzijdig dieet en verblijven liefst in grote bossen met een gevarieerd aanbod aan voedsel.

Het bewijst dat het Zoniënwoud een gebied is met een hoge natuurwaarde. Op 21 maart heeft Natuurpunt camerabeelden van een boommarter geregistreerd in de buurt van de taalgrens. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar de verspreiding van de das en de boommarter.

De onderzoekers kunnen met de beelden het geslacht of de ouderdom van het dier niet bepalen. Verder onderzoek moet bepalen of er sprake is van een lokale voortplanting. Het aantal meldingen in Vlaanderen bleef de voorbije jaren beperkt, toch lijkt de boommarter bezig aan een opmars.

Dankzij de inzet van autonome camera's en de registratie van verkeersslachtoffers wordt de marter in heel Vlaanderen steeds vaker opgemerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?